Tomislav Momirović na čelu komisije koja odlučuje o prodaji ili poklanjanju državnog zemljišta

Vlada Srbije promenila je sastav komisije koja će predlagati Vladi koje zemljište u javnoj svojini, odnosno u vlasništvu države, treba pokloniti ili prodati ispod tržišne cene.
Tomislav Momirović na čelu komisije koja odlučuje o prodaji ili poklanjanju državnog zemljišta
Foto: 021.rs
Kako piše Nova.rs, na čelu te komisije sada je ministar građevinarstva Tomislav Momirović, dok je ranije na njenom čelu bila Zorana Mihajlović, dok je bila ministarka građevinarstva. 
 
Zamenica Momirovića biće Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Za članove su imenovani Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu, Vojislav Lazarević, pomoćnik ministra finansija, Saša Mogić, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave, Branislav Pejčić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede, Jadranka Savić iz Ministarstva pravde i Predrag Deretić, viši savetnik za direktna ulaganja Razvojne agencije Srbije.
 
Ova komisija, inače, postoji od 2015. godine.
 
Komisija razmatra zahtev za davanje prethodne saglasnosti za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini i elaborata o opravdanosti davanja odobrenja. O tome odlučuje i u slučaju kada se zemljište u javnoj svojini prodaje raspisivanjem javnog oglasa ali i u slučaju direktne, neposredne pogodbe.
 
Na kraju predlaže Vladi akt kojim se daje takozvana prethodna saglasnost za otuđenje.
 
U suštini, daje se zeleno svetlo da se, na primer, zemljište koje je u svojini države pokloni nekoj privatnoj firmi ili licu.
 
Ono što se napominje i što se navodi kao polazna osnova i za odluke koje donosi novoformirana Komisija jeste to da je ovakav ustupak moguć u slučaju da je reč o "projektima ekonomskog razvoja".
 
Inače, u obrazloženju odluke Vlada se poziva na postojeću Uredba o uslovima, načinu i postupku otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije kojom je predviđeno osnivanje Komisije.
  • Imre

    22.06.2021 12:20
    Imre biros
    Mladi iz Vojvodine odlaze sa dedovskoh imanja,ocevi im nisu mogli proširiti imanje,jer tada ni državni službenik ni radnik u zadruzi ili kombinatu nisu smeli kupiti ni Ha zemljišta iz politickih razloga.Umesto da država proda mladim agronomima ili polj.tehnicarima koji nemaju ni 10 ha zemljišta da otplate kupljeno zemljište u roku od 15-20 godina.Ova bagra će da podeli zemljište njihovim glasača a koji cd angažovati siromašne seljake da im rade na zemlji.Novi sloj radnika biće novi napredni Birosi.Nova vlast sve sto su ovi od 2012 god.poklonili ili prodali od drzavnog i privatnog zamljista da se oduzme uz globu Dariovaoca i primaoca dara.
  • Vesna

    22.06.2021 08:18
    Boze?
    Nemogu da verujem dokle je stigla ova nasa drzava, pa covek nema ni radnog iskustva a i nije neka pamet, samo dobar uvlakac!
  • A

    22.06.2021 07:27
    A
    A cije ce to on da poklanja kada je sve privatno zemljiste koje je oteto i namerno se nevraca!!! Posle je G.Fata kriva sto tuzi drzavu zbog crkve! Kada vratite svo oteto zemljiste nejcete imati da poklanjate svom pajtosima,tudju imovinu!Sramotaaa....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija