Sekund nepažnje na kupalištu može da dovede do tragedije

Deca mlađa od šest godina ne bi smela ni sekund da budu u vodi bez nadzora odrasle osobe.
Toliko malo vremena je i potrebno da dođe do tragedije, upozorava Miodrag Jović, šef spasilačke službe Ade Ciganlije koji dodaje i da su čak polovina mlađih od 30 godina u Srbiji neplivači.
 
Ono što još on ističe kao veoma važnu činjenicu jeste i to da je najčešći uzrok problema kupanje na neuređenim lokacijama, ali i pod dejstvom alkohola, prenosi Blic.
 
Prema njegovim rečima, čim službe za spasavanje nema, to mesto nije bezbedno za kupanje, i to je prvo pravilo koje treba imati na umu pre nego što se upustimo u avanturu.
 
"Svako kršenje pravila može dovesti do nastanka rizičnih situacija. Ono što svi treba da znaju je da će u takvim situacijama spasioci svakako intervenisati, ali treba da znaju da svaka spasilačka intervencija predstavlja rizik po život spasioca, i svojim neodgovornim ponašanjem ne stavljaju na kocku samo svoj život, već i onoga ko hoće da im pomogne", kaže Jović za Blic.
 
Deca za sekund mogu da se udave
 
On ističe da je edukacija ključ, odnsno, osnov sprečavanja nemilih situacija u vodi jeste znanje plivanja, a roditelji moraju da vode računa o svojoj deci. U svakom momentu moraju da znaju gde su im deca, da li su pod nadzorom ili ne i da ih jednostavno ne puštaju na kupališta koja su neuređena.
 
Ne samo deca, zaista niko ne bi trebalo da se kupa na neuređenim kupalištma, ona su neuređena upravo zbog toga što ne postoji način da se urede, što ne postoji infrastruktura, tu postoje brojne podvodne opasnosti koje mogu da se dese, i preko 95 odsto slučajeva utapanja u Srbiji događa se na neuređenim kupalištima - kaža nam.
 
Kako objašnjava za Blic, mehanizam davljenja kod dece je drugačiji, jer deca od 5, 6 godina ili mlađa, nemaju odbrambeni mehanizam kao odrasli ljudi.
 
"Ukoliko dete padne ispod površine, a nema nikod pored da ga odmah izvuče, za tren može biti fatalno", upozorio je Jović.
 
Ono što još dodatno zabrinjava je i zvanična statistika - čak 50 odsto stanovnika Srbije mlađih od 30 godina su neplivači, što je zaista ogroman procenat.
 
I Nenad Stojković, profesionalni ronilac i instruktor plivanja iz Ovčar Banje, kaže za Blic da je osnovno načelo ponašanja na svim, pa i divljim kupalištima ko se upusti u takav rizik, adekvatna priprema za ulazak u vodu. Nikako se ne kupati pod dejstvom alkohola, kaže on, a neplivačima se ne preporučuje da ulaze u vodu dalje od pojasa.
 
Važno je poštovati i bove, one se ostavljaju po međunarodnim standardima, na dubinu od 1.80 do 2.20 metara, u zavisnosti od konfiguracije terena. Kako za Blic kaže Jović, one nisu tu bez razloga, već da ukažu dokle je bezbedno plivati.
 
Opširnije na sajtu Blica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija