AP: Sukob Srbije i Crne Gore zbog masakra u Srebrenici

Srbija i Crna Gora "sukobile su se zbog negiranja Beograda da je genocid počinjen u Srebrenici tokom balkanskih ratova, što je dodatno zaoštrilo odnose ta dva bivša bliska saveznika".
AP: Sukob Srbije i Crne Gore zbog masakra u Srebrenici
Foto: 021.rs
Ovo piše američka novinska agencija Asošijetid pres (AP).
 
Agencija navodi da je "crnogorski parlament doneo prošle sedmice rezoluciju o masakru oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka u Srebrenici koji su izvršile trupe bosanskih Srba, a koje je sud UN-a za ratne zločine označio kao genocid".
 
Rezolucijom Crne Gore zabranjeno je javno negiranje zločina i rečeno je da "za genocid ne treba kriviti Srbe uopšte, već samo one pojedince koji su počinili ratni zločin".
 
AP podseća da je i ratnog komandanta vojske bosanskih Srba, Ratka Mladića, i njihovog bivšeg političkog lidera Radovana Karadžića, Sud Ujedinjenih nacija za ratne zločine u Hagu osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.
 
"Međutim, rukovodstvo Srbije ljutito je reagovalo na crnogorsku rezoluciju", ocenila je agencija i navela da je crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo u ponedeljak da rezolucija nije usmerena protiv Srba, već protiv pojedinaca koji su počinili najgori zločin u Evropi od Drugog svetskog rata.
 
"Teško je shvatljivo da te ocene dolaze od lidera i državnika koji se zalažu za dobrosusedske odnose, najbliskiju saradnju u regionu i njegovu evropsku budućnost", navodi AP iz saopštenja ministarstva.
 
Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, piše dalje AP, rekao je da je crnogorska izjava "licemerna i cinična" i da "nedvosmisleno rezolucija pokušava da stigmatizuje celu srpsku naciju".
 
Agencija objašnjava da je rezolucija o genocidu u skladu sa zalaganjem Crne Gore da zaštiti ljudska i manjinska prava u okviru njenog nastojanja da se pridruži Evropskoj uniji.
 
Iako Srbija formalno ima isti cilj, "njeno populističko rukovodstvo negira genocid u Srebrenici i stvara bliske veze sa Rusijom i Kinom", piše AP.
 
Rezolucija, smatra američka agencija, "ugrožava stabilnost vladajuće koalicije koja se prepire u Crnoj Gori, a koju čine uglavnom prosrpske stranke, ali i prozapadne grupe".
 
"Crna Gora, sićušna jadranska država sa 620.000 ljudi, odvojila se od mnogo veće Srbije na referendumu 2006. godine", piše AP na kraju.
  • Anti Putin

    22.06.2021 17:02
    Svih 7 milijardi ljudi na Zemlji su zli samo je Srbija postena.
  • S

    22.06.2021 12:47
    S
    Ima veza u sto puta većem broju žrtava srpskih mučenika, a možda i više od sto puta, budimo realni.Tretirajmo sve žrtve na isti način!!!!!!!
  • @S

    22.06.2021 11:21
    Kakve veze ima Jasenovac - zločin hrvatskih fašističkih vlasti, počinjen od strane generacija koje više nisu žive, sa Srebrenicom - zločinom koji čak nije ni revanš, nego počinjen nad skroz drugim narodom - muslimanskim muškarcima i dečacima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija