Akušersko nasilje u porodilištu: "Nije šamaranje, nego je to rađeno da dođu sebi"

Protiv četiri ginekologa iz vranjskog porodilišta vodi se postupak pred Osnovnim sudom zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći.
Zaprećena zatvorska kazna za ovo delo može biti od tri meseca do tri godine.
 
U poslednjih pet godina, podneta je još jedna krivična prijava protiv ginekologa iz ZC Vranje za isto krivično delo ali je odbačena, piše portal InfoVranjske.
 
Uzimanje mita, naplaćivanje medikamenata koji po zakonu treba da budu besplatni i akušersko nasilje su najveći problemi u vranjskom porodilištu, pokazuje anketa u kojoj je učestvovalo 68 žena, a koja je rađena u okviru Škole digitalnog novinarstva Fondacije "Slavko Ćuruvija".
 
Istovremeno, načelnica ginekologije u Vranju Gordana Đorđević tvrdi da nije upoznata sa takvim slučajevima, ali da se seća slučajeva da same porodilje često nanose fizičke povrede medicinskom osoblju.
 
Načelnica ginekologije vrnjske Bolnice Gordana Đorđević kaže za InfoVranjske da se tako nešto dešavalo pre možda 30 ili 50 godina, ali da sada to nije tako.
 
"One neće da napnu tog trenutka i onda može da se drmnu malo, da se isprskaju vodom i tako. Nije šamaranje nego je čisto to rađeno da se prizovu sebi, jer se one pogube, a taj je trenutak presudan. Tog trenutka, ako uguše svoje dete, ko će posle da bude kriv", pita Đorđević.
 
Ona tvrdi da medicinsko osoblje na porođaju trpi povrede od strane porodilja, i da je jednoj doktorki žena u toku porođaja slomila rebro, tako što ju je udarila nogom a da je druga porodilja nedavno lekara ujela za ruku.
 
"Mi to ne objavljujemo kao što one rade. One hoće da se porode, da dođu, dobiju dete i da ne trpe ništa. Mi maksimalno pokušavamo da obezbolimo porođaj da što manje budu u porođajnoj sali, ali ne znam šta ove mlađe generacije očekuju", kaže načelnica.
 
Iako je 2019. godine za Južne vesti rekla da će epidural, koji je do tada korišćen sporadično, biti dostupan za sve porodilje, podaci ZC Vranje pokazuju da je od 5.888 prirodnih porođaja u poslednjih pet godina, samo 43 rađeno je sa epiduralnom anestezijom, na koju inače porodilje imaju pravo. Sada tvrdi da epidurala i anesteziologa nema.
 
Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže za InfoVranjseke da porodilje retko prijavljuju negativna iskustva jer su tada fokusirane na bebu, i da je to mentalna prepreka koja ih sprečava da se za svoja prava izbore.
 
"Mislim da naša svest o jednom dostojanstvenom porođaju još uvek nije na nivou na kom bi trebala da bude, pa se zato tako nešto ne dešava toliko u praksi", kaže Ružičić.
 
I klinička psihološkinja Slađana Đorđević navodi da je važna saradnja medicinskog osoblja i porodilje, jer je ženi dok se porađa potrebna kako medicinska, tako i psihološka podrška.
 
"Ukoliko je žena svoj porođaj doživela kao traumatsko iskustvo u kojem je nedostajala podrška i osećaj sigurnosti, u kojem se osećala bespomoćno i porođaj je imao komplikacije koje ona nije mogla da isprati, onda govorimo o post traumatskom stresnom poremećaju (PTSP). Kroz razumevanje i podršku porodice, prijatelja ili psihoterapeuta, žena može da 'izraste' iz ovog iskustva i da ono vremenom prestane da remeti njenu svakodnevicu", objašnjava Đorđević.
 
Postporođajni PTSP karakterišu prisilno vraćanje slika ili utisaka sa porođaja, panični napadi, osećaj otuđenosti od sebe i bebe, navodi ona i ističe da je ženi tada potrebna adekvatna podrška.
 
Negativna iskustva sa porođaja žene mogu da prijave Kancelariji za zaštitu prava pacijenta na adresi Kralja Milana 1, prvi sprat, kancelarija broj 37 radnim danom od 12,00 do 14, 00 h ili na telefon 017/402 – 390 . Centar za mame pokreće SOS besplatnu psihološku liniju koja će biti dostupna krajem jeseni.
 
Priču u celosti čitajte na portalu InfoVranjske
  • Gari

    25.06.2021 19:09
    Tuga
    Tuga. Jos tuznije sto se unazad puno pise o Betaniji, korupciji, tarifama koje su javne i niko ne reaguje, niko nikada nije uhapsen, optuzen....u sta smo se pretvorili.
  • Bojan

    25.06.2021 12:42
    @Dejan

    Ti se dvonožna uštvo nipošto ne razmnožavaj.
  • Novosadjanka

    24.06.2021 07:41
    Fuj
    Citam komentare nekih malobrojnih muskaraca, jer moj suprug, otac, brat i prijatelji ne misle ovako i pitam se, sto ste toliko nezadovoljni, odakle takva mrznja prema zenama? Pa i vas je neka majka rodila, postujte to. Rodila sam dva sina i tesko ponizenje za mene kao roditelja bi bilo da moji sinovi ovako govore o zenama. Zena je na porodjaju na ivici, u najrizicnijoj zivotnoj poziciji, na granici zivota i smrti, nikad se ne zna sta se moze iskomplikovati i kako ce zavrsiti. Sama sam imala dva kako pisete omrazena carska reza, prvi hitan da se sacuva dete, drugi planiran po indikaciji, sram vas bilo, ne znate kakva je to operacija, koliko tkiva se sece, koliko zena krvi izgubi i koliko tezak moze biti oporavak, poluinvalidan dojis dete sa kateterom i braunilom u ruci pod trodonima, primas 10 boca infuzije. Dodjes kuci nikakav i anemican. Nema tu nista carsko, svako bi se porodio prirodno da moze, al najvaznije je uvek samo to da su beba i mama dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.