Ružić: Zakon dozvoljava crkvama da odobre nastavnike na studijama teologije

Izmene Zakona o visokom obrazovanju propisuju da visokoškolske ustanove sa programima teologije mogu da propišu saglasnost crkve kao neophodan uslov za izbor nastavnika.
To je poručio ministar prosvete Branko Ružić na sednici Skupštine Srbije. 
 
U predlogu za izmenu tog zakona piše da "lice koje ima stečeno zvanje nastavnika i saradnika u visokoškolskoj ustanovi koja ostvaruje akademske programe u oblasti teologije jedne od tradicionalnih crkava ili verskih zajednica, gubi to zvanje ukoliko nadležni organ tradicionalne crkve ili verske zajednice povuče saglasnost iz razloga što su aktivnosti, stavovi ili ponašanje toga lica u suprotnosti sa uverenjima koje ta crkva, odnosno verska zajednica propoveda, učenjem ili autonomnim pravom crkve, odnosno verske zajednice, ili ukoliko podrivaju njen ugled".
 
Ministar je rekao da se ta formulacija unosi radi očuvanja identiteta duhovnih vrednosti koji su i osnov identiteta crkve.
 
Takođe, važeći zakon sadrži specifične odredbe za visokoškolske ustanove za potrebe policijskog i vojnog obrazovanja, pa profesor koji treba da ide u penziju a postoji potreba za njegovim radom i rad mu je produžen za dve godine, ne može da bude biran u organe visokoškolske ustanove.
 
Ružić je rekao da se izmene Zakona o visokom obrazovanju odnose i na rad Nacionalnog akreditacionog tela i obnavljanje punopravnog članstva u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).
 
"Iako status ove asocijacije ni na koji način ne utiče na validnost i kvalitet diploma stečenih na našim visokoškolskim ustanovama, on je svakako od velikog reputacionog značaja za pozicioniranje Srbije u međunarodnom prostoru visokog obrazovanja", rekao je ministar.
 
Objasnio je da se direktor Nacionalnog akreditacionog tela bira na konkursu i postoji mogućnost da tu zasnuje radni odnos.
 
"Članove Upravnog odbora Nacionalnog akreditacionog tela bira narodna Skupština, a sada ih imenuje Vlada i povećava se broj članova UO sa sedam na devet, a broj članova Komisije za akreditaciju sa 17 na 19, od kojih je 17 iz redova nastavnika visokoškolskih ustanova, jedan iz reda studenata i jedan iz reda privrednika", poručio je Ružić.
 
Govoreći poslanicima o Zakonu o studentskom organizovanju, Ružić je istakao da on treba da omogući studentima da učestvuju u odlučivanju i da usaglasi praksu na različitim visokoškolskim ustanovama.
 
On je obrazlažući zakon u Skupštini rekao da postoje dva vida studentskih predstavničkih tela: studentske konferencije i studentski parlamenti.
 
"Postoje dve studentske konferencije: konferencija Univerziteta i konferencija Akademija strukovnih studija ili visokih škola i one predstavljaju najviši oblik studentskih predstavničkih tela i deluju na nacionalnom nivou", rekao je Ružić.
 
Propisano je da studentski parlamenti treba da imaju svoje poslovnike i pravilnike o izborima, a da će funkcionerima u Studentskom parlamentu biti omogućeno mirovanje studija kako bi se posvetili radu u parlamentu.
 
Poslanici su u prepodnevnom delu rasprave jednoglasno podržali oba zakonska predloga.
 
Skupština će danas razmotriti ova dva zakona, dok će sutra nastaviti rad po dnevnom redu, dok je za 16 časova sutra najavljena sednica na kojoj će poslanici postavljati pitanja premijerki i članovima Vlade.
 • Jovana

  28.06.2021 12:54
  Napokon neko pametan, ko ne gleda povrsno i usko. Neka svako radi svoj deo posla savesno i po zakonu. Zna crkva dubinu i smisao blagoslova u odnosu na komunisticki deo Srbije koja to ne zna. I treba da postoji zakon koji svakoj profesiji dozvoljava da radi onako kako misli u skladu sa profesijom.
 • Levo

  23.06.2021 19:00
  Ministar levicar brani odredbu da crkva čitaj Bulovic, Pahomije Kačevenda daju saglasnos ili je oduzimaju profesorima Bogoslovskog fakulteta kao predavačima.
  Neki pametni i obrazovani profesori izneli svoja misljenja o stanju u SPC.
  E to nece .moci, svi moraju da su u toru.
 • pajo patak

  23.06.2021 17:01
  ta formulacija se unosi
  radi očuvanja identiteta duhovnih vrednosti koje su i osnov identiteta crkve.
  A ŠTA JE SA MATERIJALNIM VREDNOSTIMA ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

RECITE NAM: Da li vam je potreban odmor?

Dolazi vreme godišnjih odmora i sve smo nestrpljiviji da konačno predahnemo. Međutim, postoje situacije u kojima je premor toliki da ne možemo da ustanemo iz kreveta.