Pretopli dani - šta je sa radnicima na otvorenom?

Toplotni talas u Srbiji pokrenuo je i pitanje da li će neko iz države i ove godine preporučiti poslodavcima da se rad na otvorenom prekine tokom najtoplijeg dela dana?
Pretopli dani - šta je sa radnicima na otvorenom?
Foto: 021.rs
Kako javlja N1, Lekari upozoravaju građane, a gradski čelnici apeluju na racionalno korišćenje vode.
 
Kažu, ne izlazite iz kuće bez preke potrebe, a šta je sa onima koji na visokim temperaturama rade visoko i ne mogu da izađu, bez obzira na potrebe? Trebalo bi da između 11 i 16 sati, čim se izmeri 36 stepeni, za te ljude počnu da važe mere posebne pauze.
 
"To podrazumeva da se radi u kraćim intervalima, da se poveća broj radnika da bi se smenjivali, da se obezbedi prostorija za rashlađivanje, da se oslobode dodatne opreme i da konzumiraju što više vode", objašnjava bivši ministar građevine Dragoslav Šumarac.
 
Radomir Zelenović, građevinski radnik iz Požege kaže za RTS da rade u jutarnjim satima na placu, a unutra u objektu kad porastu temperature. Prave češće pauze, a od poslodavca dobijaju sok, kiselu vodu, kafu.
 
Uprkos vrelini popravlja se put prema Arilju. 
 
"Mora da se radi da se ne bi probili rokovi. Naporno je možda malo po ovoj vrućini, ali izdržava se. Šefovi su nam dozvolili da se sklonimo sa sunca kada je najviše vruće od 12 do 14 časova", ističe Muris Hadžić, putar "Puteva" Užice.
 
I dok se pitamo da li će ove mere, koje ne prati nikakva sankcija, biti preporučene i hoće li se njihova primena kontrolisati, možemo samo da konstatujemo da trenutno zvanično upozorenje glasi da je vreme opasno. Hitna pomoć ukazuje na povećan broj intervencija na javnim mestima zbog kolapsa.
 
"Kada su visoke temperature, mi gubimo tečnost kroz kožu i nije bitno da li se znojimo, mnogi misle ako se ne znoje da ne gube tečnost, mi stalno isparavmo, pogotovo sada. Čak i kada niste žedni, jer kada postajete žedni, to je krajnji stadijum potrebe organizma, treba uvek uzimati guljaj, dva vode, dok hodate ili čak i ako ste kod kuće", kaže za N1 Predrag Mitrović iz Urgentnog centra u Beogradu.
 
U Novom Sadu je Vodovod i kanalizacija postavila cisterne sa pijaćom vodom po gradu, ali je istovremenom apelovalo na građane i da racionalnije troše vodu, kako ne bi došlo do restrikcija.
  • Boki

    24.06.2021 08:46
    Boki
    Ništa,radiš dobiješ dnevnicu,neradiš nek ti država plati dnevnicu! Aj nelupajte gluposti ko dasmu u EU. Radi se i na 50+ i na 50-,obično filozofiranje iz klimatizovanih kancelarija da popune neku rubriku! Evo ja sam radio i za vreme policiskog sata zbog korone i sada a već je oko 31+! Oće neko dami plati dnevnicu...nejće! Da pojedem burek i odoh na mešalicu!
  • Arch Stanton

    24.06.2021 07:32
    ......
    Nista, radi se normalno kao da je 20 stepeni, isto tako je i zimi kad je -15, radi se normalno, isto vazi i kad pljusti kisa....
  • 01

    24.06.2021 06:08
    Terenci nek vam je sa srecom. Ko prezivi danas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.