Meštani sela kod Trgovišta oterali radnike sa gradilišta MHE

Stanovnici Donjeg Stajevca kod Trgovišta, koji su u petak protestovali protiv nastavka gradnje minihidroelektrane u centru tog sela, sinoć su oterali radnike.
To je za N1 izjavio predsednik udruženja u formiranju "Zaštitimo reku Pčinju i pritoke", Slađan Stojilković.
 
"Noćas narod dežura gore. Videćemo šta dalje, u planu je da postavimo šatore ispred bagera i da dežuramo 24 sata", dodaje Stojilković.
 
Meštani smatraju gradilište nelegalnim jer, kako kažu, nema zakonskih obeležja, poput table sa informacijama o investitoru, izvođaču, projktantu i građevinskoj dozvoli.
 
Stajevčani, inače, tvrde i da su investitori "na divlje" zaposeli tuđe parcele.
 
"Grade bez saglasnosti jedne žene koja živi daleko odavde, u Vojvodini, a vlasnica je pola imanja i nije ni znala šta se dešava. Mi ćemo narušavanje imovine rešavati preko suda, ali sada moramo da ih zaustavimo", dodao je Stojilković.
 
Velika šteta se, kako je rekao za N1 na protestu, nanosi prirodi i ljudima u Donjem Stajevcu jer nepoznati investitor, kršeći zakon, izmešta tok reke kroz selo, dok cevi za elektranu postavlja u samo korito, što je zabranjeno.
 
Protest Stajevčana su podržali aktivisti i branitelji reka iz više gradova Srbije i preneli tvrdnje meštana da u Pčinji više nema pastrmki i nekih vrsta rakova, od kada su radovi započeti.
 
Stanovnici koji se bune podsećaju da ih niko nije pitao da li se sa gradnjom minihidroelektrane slažu, niti su investitora videli. Ali ne negiraju da u selu ima onih koji su mu imanje prodali.
 
Strahuju da neće biti vode kojom će napajati stoku i da će zato sedamdesetak domaćinstava morati da napusti ovo, već opustelo područje.
 
Na protestu su govorili da iza svega stoji "visoki funkcioner SNS iz Trgovišta".
  • Kuglager

    28.06.2021 13:11
    Tako treba! Samo silom jer ova mafija ne reaguje drugacije.
  • Zvoncica

    28.06.2021 12:06
    ...
    Ko bre lupa ove minuse, aj neki komentar ostavite bolje, da cujem sta je u tome lose sto se ljudi protive unistavanju prirode? Sta, vi ne disete vazduh, ne pijete vodu? Nije vas od vasih roditelja sramota da znaju cime se bavite.
  • Imre

    28.06.2021 11:34
    Zašto ih potsecate šta zakonski nisu uradili,to su i hteli,sutra dobijate sve pisano sa pečatima i zakonski gradnja pocinje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.