Komemorativni skup povodom smrti Gordane Suše: Novinarka koja je pomerala granice slobode

Komemorativni skup povodom smrti novinarke Gordane Suše održan je danas u Dorćol placu u Beogradu.
Komemorativni skup povodom smrti Gordane Suše: Novinarka koja je pomerala granice slobode
Foto: FoNet (Božana Pavlica)
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je da je 22. jun bio tužan dan za NUNS, novinare u Srbiji i regionu "jer je otišla jedna od najboljih".
 
On je istakao da je Suša bila novinarka koja je pomerala granice slobode, borila se protiv propagande i dospela na crnu listu Miloševićeve vlasti. Kako je naveo, Suša se borila za istinu i pravdu i u amanet novinarima ostavila da se ne povlače i ne ćute pred tiranima i kriminalcima.
 
Bodrožić je pročitao i šta je Suša napisala o novinarstvu u serijalu Dosije: "Novinar koji poštuje etički kodeks po definiciji je buntovan i dužan je da se uzdržava pritisaka da te principe prekrši... Novinar je pod najvećim pritiscima i ako jednom popusti uvek će popuštati".
 
Novinar Jugoslav Ćosić je naglasio da je Suša bila u službi istine.
 
"Gordana Suša je bila paradigma istrajnog i upornog novinara koji ne odustaje bez obzira na cenu", poručio je Ćosić.
 
On je istakao da je Suša uvek bila na najizloženijem mestu bitke, nije se štedela, bez kompromisa i ustupaka, bez povijanja, kao i da je zbog uverenja plaćala visoku cenu, ali i njena porodica.
 
"Beskompromisno je štitila novinare, njihov kredibilitet i standard. Bila je borac za ljudska prava. To je istina o Goci Suši. To je istina Goce Suše", naglasio je Ćosić. On je dodao da je čestitost bila njena najlepša osobina i da ništa iz te njene ljudskosti nije moglo da je pomeri.
 
Novinar Velimir Ilić rekao je da je 22. juna počela praznina u srpskom i jugoslovenskom novinarstvu koju je teško nadoknaditi.
 
"Odlaskom Suše kalup je razbijen i mislim da zadugo niko neće moći da stane na njeno mesto", poručio je Ilić i istakao da je Gordana Suša svoju ljubav i prijateljstvo delila do svog poslednjeg dana.
 
Minutom ćutanja na početku komemorativnig skupa novinari i prijatelji odali su poštu Gordani Suši.
  • slobodan

    29.06.2021 20:23
    Neverica
    Bila je cast ziveti u vreme novinarke Gordane Suse. Znam za nju od detinjstva i uvek me je odusevljvala njena jednostavnost i hrabrost da kaze uvek ono sto misli.
    Neka je andjeli cuvaju.
  • Snjezana

    29.06.2021 17:02
    Šinjel
    Neka je čast svakom novinaru koji je izašao ispod šinjela novinarke i velikog čoveka❤

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".