Plate državnih sekretara često više i od ministarskih: Juhasu mesečno 248.000 dinara

Više od polovine državnih sekretara nije ispoštovalo zakonsku obavezu da do 15. maja podnesu Agenciji za sprečavanje korupcije prijavu o primanjima i imovini.
Plate državnih sekretara često više i od ministarskih: Juhasu mesečno 248.000 dinara
Foto: 021.rs
Slična je situacija sa pomoćnicima u većini ministarstava.
 
Iz podataka koji su dostupni može se zaključiti da je prosečna zarada određena za državne sekretare od 103.000 do 116.000 dinara i za manje od desetak hiljada je ispod ministarske. Ali, kako i oni imaju naknade za rad u raznim telima i upravnim odborima, pojedini daleko premašuju zaradu svog "šefa", piše Danas.
 
Najviše je u tome napredovao jedan od četiri sekretara Ministarstva poljoprivrede koji je podneo podatke Agenciji, Atila Juhas. On sa raznim dopunskim primanjima iz državne kase dostiže 248.000 mesečno, čak za 50.000 dinara više od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.
 
Takođe, od pet državnih sekretara u Ministarstvu prosvete samo dva su prijavila imovinu. Među njima je Zoran Kasalović, koji sa osnovnom platom od 103.000, naknadom za odvojeni život (55.000) i prihodom od ispitivanja kandidata u Ministarstvu državne uprave (44.000) za čitavih 80.000 premašuje primanja ministra u tom resoru. 
 
U Ministarstvu privrede samo je Dragan Stevanović naveo da zarađuje osnovnu platu od 106.000 i još 54.000 za rad u Komisiji za privatno-javno partnerstvo, čime se gotovo izjednačio sa resornom ministarkom, piše Danas.
 
Praktično, gotovo četvrtina državnih sekretara iz državne kase dopunjuje svoje zarade, pa se kod njih prosečna plata uvećava i dostiže od 130.000 do 250.000 dinara. UBedljivo najmanje prima sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova koji je prijavio zaradu od 85.000 dinara. 
 
Opširnije u štampanom izdanju Danasa. 
  • Zamenik zamenika

    30.06.2021 11:03
    Dembelija
    Takmičenje u visini plate, besplatnih službenih vozila, raznih beneficija, besplatnih obroka i odmora za nikakav doprinos društvu, za nikakve rezultate i bez poboljšanja standarda građana i prihoda stanovništva i za opšti rast svih cena. To su rezultati njihovog "rada".
  • Sladjana

    30.06.2021 10:46
    Zvanično da
    Ako je prema slovu zakona i prema zvanično dostupnim podacima, tačno je da sekretari imaju više zarade od ministara, kao što je tačno i to da su često članovi nekih saveta gde im naknada iznosi u visini plate koju primaju u ministarstvima. Međutim, ne treba zaboraviti činjenicu a što se vidi u objavljenim rešenjima u "Službenom glasniku" da su ministri članovi raznih tela u vidu odbora, saveta, komiteta, kancelarija i tako dalje, odnosno i oni primaju naknade za rad u tim telima. Retkost je naići na rešenje gde piše da im za učešće u radu određenog tela ne pripada naknada. Sve je šaralaža za narodne mase. Zar zaista verujete da ministri primaju niže zarade od svojih podređenih? Ajte, molim vas.
  • posmatrac

    30.06.2021 10:07
    I tako ajmo opet po banovinskim platama,radnici uprave jedva minimalac Srbije a sekretari i njihovi pomocnici koliko hoce.Samo je vozni park jaci par puta od Svedskog i ima preko 150 automobila.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.