Ministarstvo: Paušalne tvrdnje o kršenju zakona o domovima za decu, NVO da dostave dokaze

Ministarstvo za rad zatražilo je da nevladine organizacije "nеodložno i hitno dostavе jasnе dokazе" o navodima o sistemskom zlostavljanju u ustanovama socijalne zaštite.
Ministarstvo: Paušalne tvrdnje o kršenju zakona o domovima za decu, NVO da dostave dokaze
Foto: 021.rs
Ministarstvo je izveštaj koji je upravo publikovala Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, a koji je juče preneo 021.rs, nazvala "iznošenjem paušalnih tvrdnji".
 
"Iznošenje paušalnih tvrdnji o ovako ozbiljnom kršenju zakona i standarda, bez toga da su nevladine organizacije dostavile nadležnim organima jasne dokaze, krajnje je neodgovorno i neozbiljno, sa jasnim ciljem urušavanja sistema socijalne zaštite i uznemirenja javnosti. Ministarstvo ukazuje da su svi oblici nasilja i zlostavljanja strogo zabranjeni i da je neophodno da svi koji imaju saznanja o tome prijave takve slučajeve i dokaze Inspekciji socijalne zaštite ovog ministarstva ili nadležnom pokrajinskom sekretarijatu. U okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo redovno sprovodi inspekcijske nadzore u kojima utvrđuje i kontroliše uslove života i zaštitu korisnika u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj, kao i primenu standarda od strane zaposlenih koji se odnose na kompletnu zaštitu korisnika", saopštilo je ministarstvo, na čijem čelu je Darija Kisić Tepavčević.
 
Kako dodaju, tokom 2020. i 2021. godine sprovedena su 163 inspekcijska nadzora i utvrđeno je da ustanove za smeštaj u određenim slučajevima nisu ispunjavale strukturalne standarde u pogledu broja i strukture zaposlenih i prostora i opreme. 
 
"U navedenom periodu nije utvrđena pojava nasilja nad korisnicama i njihovog zlostavljanja. Ministarstvo ukazuje da je, pored ostalog, Zaštitnik građana od početka 2021. godine u svojstvu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture obišao šest ustanova socijalne zaštite i nije imao ozbiljne primedbe na njihov rad i zaštitu prava korisnika na smeštaju. U martu ove godine, delegacija Komiteta protiv torture, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Saveta Evrope je obišla dve ustanove socijalne zaštite i u preliminarnom izveštaju nije navela primedbe na poštovanje ljudskih prava korisnika u periodu epidemije", navode u ministarstvu.
 
Standardi koji se primenjuju u ustanovama su, kažu u resornom ministarstvu, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.
 
"U okviru normativnih aktivnosti, Ministarstvo teži ka unapređenju sistema socijalne zaštite i usluga. U proceduri je Nacrt zakona o zaštiti prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, koji treba da unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima, uz aktivno, efektivno i informisano učešće svih lica koja učestvuju u donošenju odluka koje utiču na život i prava korisnika, u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima. Između ostalog, Zakonom se definišu zabranjena ponašanja u sistemu socijalne zaštite, što je do sada bilo definisano podzakonskim aktima", kažu u Ministarstvu za rad.
 
Dodaju i da je u toku proces donošenja Strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period 2021 - 2026. godine, čiji cilj je ostvarivanje prava na život u zajednici korisnika socijalne zaštite kroz procese deinstitucionalizacije i socijalne inkluzije. 
 
Podsetimo, 021.rs juče je preneo poražavajuće rezultate monitoringa MDRI iz 2019. godine, u izveštaju koji se bazira na terenskom radu iskusnih istraživača. U izveštaju se navodi da deca sa ozbiljnim smetnjama borave u lošem, nepodsticajnom okruženju, u metalnim krevetima sa visokim rešetkama, da dobijaju samo bazičnu negu, bez neophodnih lekarskih intervencija koji bi im spasili život. 
 
Takođe, žene prinudno i bez saglasnosti dobijaju kontracepciju, što pogoduje prikrivanju slučajeva silovanja.
  • TS

    01.07.2021 00:57
    Slicne stvari se pricaju o stacionaru u Sremcici (znaci barem formalno u okviru Beograda). Razbijeni prozori, par direktora promenjeno za par godina...sticenici u tri-cetvrt pantalonama i pocepanoj obuci...Dal im neko pere zube pre spavanja? Da ne preterujemo..
  • ha ha

    01.07.2021 00:50
    Vec kad vidite koliko je skolstvo za ometene u razvoju nerealno i neprilagodjeno (dva strana jezika a u razredu niko ne ume da govori), jasno vam je sta se tek desava tamo gde niko ne vidi, sa ovim priucenim ministrima i ministarstvima. Svojevremeno sam se zalio na uslugu Predah plus u Beogradu koja je veoma lose realizovana, da sad ne ulazim u detalje. Nadlezni gradski sekretarijat, pun visegodisnjih Vesica mi je poslao mejl u kojem mi objasnjavaju da je usluga super...niko se nije zalio i tome slicno. Kao u dobra stara komunisticka vremena...
  • nsmom

    30.06.2021 18:42
    Stanje stvari je tacno, nije nista preterano. No, izvestaj je diskutabilan jer je napisan diletantski i pretenciozno, senzacionalisticki. MDRI Srbija bi mogla da se postavi strucnije i sa jasnom argumentacijom i manje tabloidnog jezika - time bi i izvestaj bio vise uvazen. No, verovatno su dobili ono sto su i hteli-ne samo paznju javnosti u odnosu na decu nego i na sebe same..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.