Produžen rok starim studentima za završetak studija

Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o visokom obrazovanju kojima se za godinu dana produžava rok starim studentima za završetak studija.
Produžen rok starim studentima za završetak studija
Foto: Pixabay (ilustracija)
To se odnosi na one koji su započeli studije po propisima koji su važili do 10. septembra 2005. godine.
 
Ministar prosvete Branko Ružić rekao je ranije, obrazlažući izmene Zakona o visokom obrazovanju, da se njima uređuju i pitanja koja se odnose na rad Nacionalnog akreditacionog tela.
 
Tim izmenama Zakona biće omogućuno da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).
 
Poslanici su usvojili i Zakon o studentskom organizovanju kojim se omogućava stvaranje različitih studentskih organizacija koje će imati u nadležnosti usaglašavanje stavova i koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja.
 
Ružić je ranije rekao da su u okviru studentskih predstavničkih tela predviđene studentske konferencije i studentski parlamenti. 
 
On je naveo da je predviđeno da postoje studentska konferencija univerziteta i studentska konferencija akademija strukovnih studija i visokih škola i  da one predstavljaju najviši oblik studentskih predstavničkih tela i deluju na nacionalnom nivou.
 
"One će razmatrati pitanja od zajedničkog značaja za studente, birati i razrešavati studentske predstavnike u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, predstavljati i zastupati interese studenata na međunarodnom nivou#, rekao je Ružić.
 
On je naveo da svaki studentski parlament  mora da ima Poslovnik o radu i Pravilnik o izborima, a Zakonom je propisan i način izbora članova tog parlamenta.
  • Ana

    15.07.2021 10:33
    Fax
    Mrki
    Koliko po vama traju studije ako je dugo 5,6 godina?
    Nisu svi ko A geniji da to zbudže za 4 godine i onda na drzavne jasle narednih 30 godina....
    A zaista koji um treba da poverujeda pistoje ljudi koji godisnje izlaue na jedan ispit i tako 20 god....
  • Nina

    02.07.2021 20:38
    I ja znam jednu koja studira 20+ godina, pa sprdnja sta reci vise. Znaci, svaka godina se obnovila po pet puta i koliko onda vredi ta diploma?
  • Srednjoškolac

    01.07.2021 14:01
    nesvršeni
    Može li da se završi srednja gradjevinska po programu iz 1970-ih. Propadaju mi rapidografi, lenjiri, paus-papir i šiber za računanje a u sve to sam mnogo uložio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.