Usvojeno: Porodiljama najmanje minimalac

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
Usvojeno: Porodiljama najmanje minimalac
Foto: 021.rs
Prema izmenama, mesečni iznos naknade zarade porodilja, odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava.
 
Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović rekao je ranije, obrazlažići izmene ovog zakona, da svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva ostvaruje naknadu zarade koja ne može biti manja od minimale zarade utvrđene na dan otpočinjanja odsustva, ukoliko u posmatranom periodu ima evidentirane osnovice makar ijednom na koje su plaćeni doprinosi za primanja koja imaju karakter zarade.
 
On je rekao da zaposlena žena koja ima bolesno dete za koje je nadležna komisija odobrila korišćenje odsustva sa rada radi posebne nege deteta može da koristi naknadu zarade za to vreme i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete.
 
Prema njegovim rečima, pravo na posebnu negu deteta može da traje do pete godine života deteta.
 
Dmitrović je rekao da žena koja je poljoprivredni osiguranik može da ostvari pravo na ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta, pri čemu će se za obračun naknade uzimati osnovica na koje su plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta.
 
On je naveo da će ova odredba biti primenjivana retroaktivno od 8. maja 2021. godine.
 
Prema njegovim rečima, žena koja samostalno obavlja delatnost ili je angažovana po osnovu fleksibilnih oblika rada , ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ugovora o delu, autorskog ugovora ili je poljoprivredni osiguranik i ima bolesno dete za koje je nadležna komisija dala mišljenje, može da koristi, pored prava na ostale naknade na osnovu posebne nege deteta, i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete.
 
Od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji moći će da ostvare naknadu zarade u visini do pet prosečnih zarada u Srbiji na dan otpočinjanja odsustva.
 
On je rekao i da je u Zakon uvedena i odredba koja se odnosi na mogućnost podnošenje zahteva za preračun naknade, zarade i ostale naknade ako u obračun naknade nisu ušle sve osnovice, jer nisu bili plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, odnosno penzijsko i invalidsko osiguranje, ukoliko se u međuvremenu doprinosi plate.
 
Dmitrović je naveo da je predviđeno da se ovaj Zakon primenjuje od 1. jula ove godine.
  • Mirjana

    18.08.2021 19:00
    Lazu
    Zanima me koliko je sad minimalan za porodilje i kako mogu dobiti neke porodilje samo 28000a neke 33000,u cenu je caka,valjda su sve porodilje iste?!
  • Jovana

    02.07.2021 01:12
    Preduzetnica
    Pod hitno ispraviti stetu i nepravdu nanetu zenama preduzetnicama!!!
  • Mladenka

    01.07.2021 07:01
    Mame preduzetnice opet izvisile. Za njih nema minimalne naknade, doprinose same uplacuju, a " drzava" podstice zensko preduzetnistvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija