Zbog male ogrebotine vozilo neispravno: Slobodna procena kontrolora koga će vratiti sa tehničkog

Tek što su vozači odahnuli zbog odlaganja primene novog uslova za registraciju, merenja emisije izduvnih gasova, nove muke su ih sačekale na tehničkom pregledu.
Zbog male ogrebotine vozilo neispravno: Slobodna procena kontrolora koga će vratiti sa tehničkog
Foto: Pixabay
Većina ne zna da zbog sitnog nedostatka, poput oštećenja na plastici "mačjeg oka" ili ogrebotine, koje ne utiču na bezbednost u saobraćaju, auto može da bude ocenjen kao neispravan. Kako pišu "Novosti", nema preciznog odgovora na pitanje koji su to sitniji nedostaci zbog kojih potpuno ispravno vozilo može da bude vraćeno sa pregleda, jer stanice za tehnički imaju različite aršine. U MUP-u su novinare ovog lista uputili na udruženje tehničkih pregleda, a u njihovoj organizaciji ističu da je subjektivna procena svakog kontrolora šta je ispravno, a šta nije.
 
Aleksandar J. (50) iz Beograda požalio se da zbog sitnog oštećenja, veličine nokta, na plastici "mačjeg oka" kontrolor nije hteo ni da pregleda njegov auto.
 
- Vozim "opel merivu", u odličnom je stanju, svi sistemi savršeno ispravni, star je devet godina. Kada sam dovezao auto na tehnički, kontrolor ga je samo pogledao i rekao da to ne može da prođe. Mislio sam da hoće da kaže da je gužva, da ne može da me primi. Kada mi je objasnio šta je problem, nisam mogao da verujem, kakva glupost. Kamenčić je zakačio "mačje oko" i napravio rupu veličine nokta. Plastika se nije ni raspukla, niti je otpala. Nije mi ni na pamet palo da na to obraćam pažnju. To je potpuno besmisleno, nemam reči - priča Aleksandar.
 
On navodi i da je vozač iza njega imao nedostatak koji je bio još manji, na plastici stop-svetla, na vrhu petih vrata imao je jednu kratku crticu zbog napukle plastike. Kontrolor ga je, takođe, vratio. Aleksandar je, 15 minuta kasnije, stigao do druge stanice tehničkog pregleda gde je automobil bez ikakvih problema prošao.
 
- Tehnički pregledi su zvanično ovlašćeni da donesu poslednju odluku i da utvrde tehničku ispravnost vozila - istakli su u MUP.
 
Slobodan Valdevit iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) kaže za "Novosti" da je MUP pre tri godine poslao dopis šta će tolerisati, a šta neće. On naglašava da su u pravu i jedan i drugi kontrolor koji su pregledali Aleksandrovo vozilo.
 
- To je subjektivna ocena kontrolora šta je ispravno, a šta nije, a često strah utiče da donesu takvu odluku, jer i njih neko kontroliše i plaše se da im ne zatvore firmu zbog neke sitnice. Realno, ta mala rupa na "mačjem oku" predstavlja mehaničko oštećenje i može se smatrati da je taj uređaj neispravan. Trebalo bi kontrolori da budu fleksibilniji kada je reč o sitnicama koje ne utiču na bezbednost u saobraćaju - objašnjava Valdevit.
 
Dodaje da, ukoliko je pukla plastika na stop-svetlu i nedostaje parče ili ne radi svetlo zadnje registarske tablice, takvo vozilo bi bilo neispravno. Vozači treba da provere i da li im je istekao propisani rok trajanja kompleta prve pomoći, jer, u suprotnom, imaju neispravnu opremu.
  • Dragan

    07.07.2021 23:53
    Pbeci iz ove drzave sto pre
    Nigde u svetu neka obidju Francusku i Nemacku i neka vide kako tamo funkcionisu tehnicki pregledi. Tamo se voze veci krsevi nego kod nas.
  • Bez brige

    02.07.2021 08:42
    Na svakih 12 meseci zamenim auto staro za novo i ne razmisljam o ovim stvarima. Samo iz salona. Preporucujem svima tako da rade.
  • Milena

    02.07.2021 07:30
    Pitanje
    Ko je sve ove krseve na ulicama nasih gradova pustio na tehnickom? Dali ti isti tehnicki pregledi ili neki sa Melmak planete. Preteruju na tehnickom jer im je drzava dala ovlascenje a oni zatezu stanje kako bi primili mito i korupciju. Navodno nista ne moze a za 20€ sve moze. Naravno kod pojedinaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.