Vujović: Usvojena nova uredba o kontroli zagađenja vazduha

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović rekla je danas da su na sednici Vlade Srbije usvojene izmene Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija vazduha.
Vujović: Usvojena nova uredba o kontroli zagađenja vazduha
Foto: Pixabay
Tim izmenama su prvi put obuhvaćeni neki objekti čija delatnost ima uticaj na zagađenje vazduha. Budući da se, kako je rekla ministarka, veliki broj pritužbi građana odnosi na pravna lica, odnosno mala postrojenja koja su izvor zagađenja, u skladu sa izmenama uredbe kontrola tih objekata će biti u nadležnosti inspekcije za zaštitu životne sredine.
 
Prema njenim rečima, novom uredbom je predviđeno da se emisije zagađujućih materija mere i u postrojenjima za sagorevanje čija snaga je manja od osam kilovat-sati (kWth) ako koriste tečna i gasovita goriva, odnosno i kada je manja od 50 kWth, za postrojenja koja koriste čvrsta goriva.
 
Uredbom će biti obuhvaćena i postrojenja za direktno grejanje, sušenje ili drugi način obrade predmeta i materijala, poput peći za ponovno zagrevanje ili za termičku obradu.
 
Novim propisom dobiće se i podaci o ukupnom učešću malih zagađivača, jer će i oni biti predmet periodičnog merenja i izveštavanja, dodala je Vujović.
  • Dragan

    02.07.2021 10:00
    Ah
    Alfatoksin drugi deo (vazdušni) i rešen problem.
  • R

    01.07.2021 23:08
    Važi
    Pa da, mali zagađivači će da plaćaju kazne, a veliki će da dobijaju te iste pare za subvencije.
  • Ja

    01.07.2021 21:47
    Pitam
    Hoće li biti obuhvaćeni i oni koji žive u rubnim delovima grada, pogotovo u Velikom ritu paleći gume, akomulatore itd itd i bacajući smeće gde god stignu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija