Zaštitnik građana: U domovima sam sretao decu kojoj tamo nije mesto

Zaštitnik građana Zoran Pašalić govoreći o izveštaju o teškim uslovima u domovima za decu ometenu u razvoju, kazao je da postoji namera da se ona izmeste u svoje porodice, kod rođaka ili hranitelja.
"To je intencija do koje nije lako doći", rekao je on i dodao da treba utvrditi koja deca treba da se nalaze u domovima.
 
"Sretao sam decu kojima tamo mesto nije, koja su tamo sklonjena da bi neko skinuo ‘brigu sa vrata’", rekao je zaštitnik građana za N1.
 
Dodaje i da se postavlja pitanje ko će tu decu prihvatiti ako se izmeštaju iz doma.
 
"Bilo bi ružno da kažem šta sam sve video i čuo o odnosu rodbine i roditelja, da se ta deca jednostavno sklone od očiju javnosti u takvu vrstu ustanova i, ono što je najlošije, zaborave se", rekao je on.
 
Pašalić kaže da je i sam bio u takvim ustanovama, da je video loše uslove, ali i posvećene zaposlene. Smatra da argument da je Srbija siromašna i da nema novca "nije odgovor". Na pitanje o osnivanju stručnog tima, što je najavilo Ministarstvo za rad, ombudsman kaže da je "apsolutno" moguće brzo utvrditi stanje i preduzeti neophodne korake.
 
"To je posao koji se može uraditi vrlo brzo, tako što će se otići u sve te domove i uraditi ozbiljna supervizija stanja", rekao je on.
 
Dodao je da je služba zaštitnika građana najčešće obavljala nenajavljene posete, "da neko ne ušminka situaciju".
 
Ističe i da treba preispitati to što se deci ometenoj u razvoju oduzima poslovna sposobnost i da je potrebno da se u ovo pitanje uključi i Ministarstvo zdravlja.
 
Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom se odazvala pozivu ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević za održavanje sastanka u vezi sa nalazima u izveštaju Zaboravljena deca Srbije.
 
Ministarstvo je reagovalo nakon objave publikacije u kojoj su poražavajući rezultati istraživanja: deca bez roditelja, s mentalnim smetnjama, ceo život provedu u domovima bez osnovnih uslova za život, puštena da umru, bez pristupa neophodnih lekarskim uslugama, a devojčice i devojke su prisilno stavljene na kontracepciju, uz mogućnost da stupe u "partnerske odnose".
 
MDRI-S navodi da je jedino rešenje za ovu situaciju zatvaranje ovih institucija uz nesmetan pristup obrazovanju za svu decu, pružanje zdravstvene zaštite bez diskriminacije i obezbeđivanje materijalne i svake druge podrške biološkoj porodici. 
 
Podsetimo, rezultate istraživanja je na detaljan način prvi preneo 021.rs, nakon reakcije grupe nevladinih organizacija. Potom je reagovalo ministarstvo, a ovom temom su potom počeli da se bave nacionalni mediji. Sve sumorne, poražavajuće detalje ovog istraživanja saznajte OVDE, a šta o istraživanju kaže jedna od žena koja se u situaciju uverila svojim očima čitajte OVDE.
  • Milica

    03.07.2021 13:26
    Peglate situaciju. Ja sam čula drugačije i vašu izjavu da ste znali i ćutali, svaljujete na “nesavesne roditelje”???
    Sramota je velika čime se vi bavite.
    To tamo što se dešava je veliko zlo, a niko da pomogne toj deci.
    Niko!!!
    Smatram vas zaštitniče gradjana za osobu koja ne radi svoj posao. Ili je vaš posao da ćutite i okrećete glavu. A, polivate po roditeljima i kritikujete roditelje. Sramite se!!! Ostavka!!!
  • vuk

    03.07.2021 12:54
    zalosno
    zar nije srbija ekonomski tigar zar nema pare za tu decu nek oduzme poslanicima dzipove i ona auta od po 30 hiljada eura na grbacu naroda i eto resenja za decu.
  • YYY

    02.07.2021 16:42
    Zaposlenima u zavodu u Veterniku naklon do poda.Samo zlonamerni ljudi i oni koji ne znaju od čega ta deca boluju, mogu da loše govore o njima.Tu rade obrazovani, školovani i svom poslu maksimalno posvećeni ljudi. Oni su pravi heroji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.