Uputstva stanarima zgrada: Kako da prijavite porodično nasilje u komšiluku

U stambenim zgradama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu postavljena su uputstva stanarima kako da slučajeve porodičnog nasilja u komšiluku.
Uputstva stanarima zgrada: Kako da prijavite porodično nasilje u komšiluku
Foto: Pixabay
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica tog tela Zorana Mihajlović pozvala je profesionalne upravnike zgrada i u drugim gradovima da se pridruže akciji "Za komšiluk bez nasilja".
 
"Svi možemo pomoći da naše okruženje, naš komšiluk bude bezbedno mesto gde se nasilje ne toleriše tako što ćemo primetiti i prijaviti nasilje a žene koje su izložene podržati", navela je potpredsednica vlade a preneo njen kabinet.
 
Upravnici zgrada koji žele da se pridruže akciji i da u svom komšiluku istaknu uputstva za prijavu nasilja u porodici mogu dobiti besplatne primerke prijavom na imejl adresu communication.rs@undp.org.
 
Akcija je deo projekta "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama" koji sprovodi Vlada Srbije u partnerstvu sa agencijama UN (UNDP, UN Women, UNICEF i UNFPA) i uz finansijsku podršku Vlade Švedske sa ciljem stvaranja društvenog i institucionalnog okruženja koje doprinosi nultoj toleranciji i iskorenjivanju nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.
  • 9

    03.07.2021 19:06
    Za početak
    bi bilo dobro da se službe poput komunalne,
    a i redovne policije odazovu na pozive i IZAĐU na teren
    iz noćnih klubova , burekdžinica gde njopaju i kafića
    gde zalivaju pojedeno . Poziv prime ali se ne
    pojave na licu mesta ili stignu za 2-3 sata kad već
    počne da svanjiva ,a dernek društva jarana i zemara od
    iznemoglosti dranja, ojkanja i alkoholisanosti zaspu.
    Najveći biser je kada Vas pitaju da li želite da pozivalac
    ostane anoniman čime unapred upozoravaju da bi mogli
    imati problema od strane počinilaca nasilja koji "tajnim"
    kanalima rođačko burazerskog tipa doznaju ko je prijavio
    delo. Usput niste anonimni jer pri prijemu poziva imaju
    identifikaciju ko i sa koje lokacije poziva.
  • Mile rent-a mozak

    03.07.2021 17:49
    Proveriti da li svi upravnici zgrada imaju člansku kartu, kao i ministarka. Ako neko se provukao da nema, on nije prošao kurs kako se građani disciplinuju. Zato i tabanje po stanovima.
  • Slucaj

    03.07.2021 14:51
    Ne slazem se sa prethodnim komentarima. Prvo, ne izjednacavajte nasilje u porodici sa time sto trpimo buku zbog budala. Naravno da i to treba resiti ali ne trivijalizujte ovo o cemu pise. Drugo, stanari ce biti spremniji da prijave ako svaki dan na vratima vide da se to ocekuje. U zgradi preko puta sam imala zenu koja je urlala na detence od 2-3 godine. Dugo je plakalo, posle je prestalo... Htela sam da prijavim ali nisam znala u kojem su stanu. Na sajtu centra za soc rad nije bio broj tel na koji bih prijavila pa mi se cinilo kao jedina opcija da odem tamo ali radno vreme je kao i moje. Ne znam zasto stanari te zgrade nisu prijavljivali svaki put (vise puta na dan) kada podigne glas. Mozda nisu znali kome.Nadam se da sada hoce. P.s. ja sam se odselila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.