Orbanova podrška Srbiji: Sa takvim prijateljima, možda nam neprijatelji nisu neophodni

Nakon zaoštravanja odnosa sa većinom članica zbog podrivanja vrednosti Unije i vladavine prava, Viktor Orban izneo je i svoj predlog reforme EU.
I dok podrška stiže od desničara širom Evrope, jedna stavka posebno je iznenadila javnost - da Srbija bude odmah primljena u članstvo.
 
Sedam tačaka za jaču i bolju Evropu – vizija mađarskog premijera Viktora Orbana, piše N1.
 
Orban poručuje da se mora reći ne "Evropskom carstvu", odnosno evropskoj superdržavi koja ima veća ovlašćenja u odnosu na nacionalne. Traži i zaustavljanje dublje integracije među državama članicama, ograničavanje uticaja i lobija nevladanih organizacija na donošenje odluka unutra EU, a predlaže da se Evropa umesto političkoj saradnji okrene samo ekonomskoj. Navodi i da je cilj da se kontinent odbrani od migranta i pandemije koronavirusa, a da je za efikasnu Uniju potrebno smanjiti uticaj Evropskog parlamenta, koji naziva slepom ulicom. Sedma tačka iznenadila je mnoge, a kaže, bez odlaganja primiti Srbiju u Evropsku uniju.
 
Dobro je čuti da se neko za to zalaže, ali ne treba se previše radovati kada podrška stiže iz Mađarske, tvrdi za N1 Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.
 
"Sa takvim prijateljima, kao što kažu, možda nam neprijatelji nisu neophodni. Zaista, imajući u vidu da je Orban 'crna ovca' koja ne zavređuje poštovanje u široj zajednici EU, pravljenje savezništva sa takvim liderima šteti našem imidžu i šteti kredibilitetu Evropske unije", smatra on.
 
Savezništvo je ono što Orbanu treba jer je u EU ostao skoro sam, objašnjava mađarski novinar Gabor Bodiš, ali dodaje da Srbiji Orbanova podrška malo toga dobrog može da donese.
 
"To može samo da šteti Srbiji. Verovarno vladajući krugovi u Srbiji ne misle to tako, jer imaju od međusobne povezanosti dosta ekonomske i političke koristi, ali ne daj bože da te Viktor Orban preporuči za člana EU", kaže Bodiš za N1.
 
Opširnije na sajtu N1.
  • Nemanja

    07.07.2021 12:39
    Zaostala vlast države kojoj preti izbačenje iz EU pruža podršku zaostaloj vlasti države kojoj preti nestanak.
  • Mare

    06.07.2021 14:30
    Pa bolji mi je on nego domaće NVo koje pljuju po svojoj zemlji zarad para, tobož boreći se za demokratiju i prava.
  • Darko

    06.07.2021 11:33
    Orban Viktor
    Povuci priznanje kosova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija