Oglasile se banke: Autentično tumačenje doneće korist građanima, nećemo tražiti povraćaj troškova

Udruženje banaka Srbije poručilo je da najavu donošenja Autentičnog tumačenja Skupštine vidi kao "stavljanje tačke na višegodišnje sporenje oko opravdanosti bankarskih naknada".
Oglasile se banke: Autentično tumačenje doneće korist građanima, nećemo tražiti povraćaj troškova
Foto: Pixabay
Takvo sporenje je postalo "ozbiljna pretnja stabilnosti finansijskog sistema, postignutom nivou makroekonomskog razvoja, a samim tim i standardu i interesima svih građana Srbije", navode u Udruženju banaka Srbije. 
 
"Banke u Srbiji od samog početka su na stanovištu da su naknade za troškove obrade kredita i druge usluge u potpunosti u skladu sa zakonom i u tumačenju Narodne skupštine vidimo potvrdu ispravnosti tog stava. Autentičnim tumačenjem poslovanje banaka u Srbiji vraća se u okvire pravne države i sigurnosti investicija, što Srbiju konačno oslobađa pozicije da je jedina zemlja u regionu i šire u kojoj se na sudu rešava pitanje naknada", navodi se u saopštenju UBS.
 
Autentično tumačenje doneće, kažu u udruženju banaka, direktnu korist građanima i privredi Republike Srbije. 
 
"Ta korist je, pre svega, u veoma povoljnim uslovima kreditiranja, koji su omogućeni ranije postignutom stabilnošću i likvidnošću bankarskog sistema. Kao što smo više puta upozoravali, ta sigurnost, kao i poverenje između banaka i klijenata, ozbiljno su uzdrmani talasom tužbi, koji je generisan i podržan od određenih interesnih grupa. Verujemo da će upravo te interesne grupe biti najoštriji protivnici Autentičnog tumačenja, jer se trajnim rešavanjem ovog pitanja ugrožava njihov interes, koji se meri u milionima, ili desetinama miliona evra. Podsećamo da je prema dosadašnjoj praksi na svaki dosuđeni dinar u korist klijenta, čak 24 puta više dosuđivano u korist trećih lica, a koja su podrška kampanji protiv banaka i pokretanju talasa sudskih procesa. Ukidanjem masovnih procesa na gubitku je samo ta interesna grupa, dok su na dobitku i klijenti i banke, koji mogu da se vrate obnavljanju međusobnog poverenja i daljem poboljšanju uslova za sve korisnike bankarskih usluga u Srbiji", navodi UBS u saopštenju za javnost.
 
Iako su, kako tvrde, same pretrpele značajne finansijske gubitke zbog talasa tužbi zbog naknada, banke u Srbiji izražavaju spremnost da još jednom pokažu dobru volju, time što neće osporavati do sada donete presude u korist klijenata i neće tražiti povraćaj isplaćenih troškova, na šta bi, po osnovu Autentičnog tumačenja Narodne skupštine, imale pravo, zaključuju u udruženju.
  • Mile

    04.07.2021 18:14
    Ako ovo urade, izucavace se dugo na fakultetimà, najvise na predmetu psihijatrija.
  • Sdk

    04.07.2021 14:28
    Što pre ih otresti
    Građani i privreda su ogorčeni jer ih banke pljačkaju poslednjih 20 godina.
    Treba urgirati preko udruženja poslodavaca, privrede i građana da se oformi nova banka - obračunska služba kao bivši SDK. 10 miliona eura nije velik iznos i sigurno bi akcije bile brzo rasprodate. Za tako nešto prvo skloniti jorgovanku, čadeža i vlast (uskoro).
  • Georg

    04.07.2021 14:11
    Postavlja se pitanje. Koliko su banke potplatile te poslanike da predlože ovako nešto !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.