Nedimović: Ove godine imamo 50 odsto više protivgradnih raketa nego ranije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da je grad u okolini Čačka, u zavisnosti od voćnjaka do voćnjaka i od sela, "napravio između 10 i 30 odsto štete".
Ocenio je da bi bila i mnogo veća da nije bilo protivgradnih raketa.
 
"S obzirom kakvi su oblaci bili, s obzirom kakvo je nevreme krenulo, danima usled onih visokih temperatura na Srbiju i usled dejstva što automatske protivgradne zaštite, što ove stare, klasične, uspeli smo koliko toliko da se izborimo da tu štetu svedemo na minimum", rekao je Nedimović za televiziju Prva.
 
Na pitanje da li je Srbija spremna za nepogode slične onima koje su se prošle nedelje dogodile u Češkoj, ministar je kazao da Srbija ove godine ima 50 odsto više protivgradnih raketa nego ranije.
 
"Imali smo 18.500 protivgradnih raketa pre početka sezone, to je za 50 odsto više nego ijedne godine ranije. Mi smo prošle nedelje za tri dana ispalili skoro 5.000 raketa. Toliko je 2015. potrošeno za celu godinu. I sad nabavljamo još 5.000 raketa, tako da mi smo potpuno spremni", ocenio je Nedimović.
 
Na pitanje kako se dogodila ovolika šteta od grada u Srbiji, ako imamo dovoljan broj raketa, Nedimović je objasnio da one pružaju stepen zaštite između 60 i 70 procenata. 
 
"Da nije bilo tih protivgradnih raketa, mi danas ne bismo pričali na ovu temu. Mi bismo pričali o totalnoj šteti, kako uopšte da oberemo kukuruz, maline, ili nešto drugo. Ovako, berba je u toku, sve funkcioniše", istakao je Nedimović.
 
Kako je dodao, najviše problema i štete je bilo na voćnjacima u okolini Čačka, gde od voćnjaka do voćnjaka i u zavisnosti od sela, štete kreću od 10 do 30 odsto.
 
"Ko nije osigurao, gledaćemo da pomognemo. Ali znate kako, postoje dva alata - jedan je protivgradna zaštita, drugi je osiguranje i kad to uparite nemate više nikakav problem", rekao je Nedimović.
  • trutuka

    05.07.2021 11:19
    **
    Pa pucajte kad imate, nemojte da nam svaki veći oblačak svaki put s*ebe letinu i povrtnjake.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.