Nameračili se, pa stali: Odlaže se razmatranje tumačenja tri zakona o sporovima građana s bankama

Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj je trebalo da budu usvojena autentična tumačenja tri zakona koja se tiču sporova građana sa bankama, neće biti održana, saznaje Tanjug.
Nameračili se, pa stali: Odlaže se razmatranje tumačenja tri zakona o sporovima građana s bankama
Foto: 021.rs
Sednica je trebalo da bude održana u ponedeljak, a deo javnosti je u međuvremenu autentična tumačenja ocenio kao sporna.
 
Reč je o zakonima o obligacionim odnosima, o zaštiti potrošača i o zaštiti korisnika finansijskih usluga.
 
Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović objavio je sinoć na Fejsbuku da je zamolio kolege poslanike da povuku iz skupštinske procedure zahteve za autentičnim tumačenjem tih zakona.
 
"Razgovarao sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i on se složio da ovim putem zamolim kolege narodne poslanike, koji su podneli zahteve za autentičnim tumačenjem članova Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, da te zahteve povuku iz procedure", naveo je Đukanović.
 
Najavu donošenja Autentičnog tumačenja Skupštine Srbije, Udruženje banaka ocenilo je kao stavljanje tačke na višegodišnje sporenje oko opravdanosti bankarskih naknada, a koje je, prema njihovoj oceni, postalo ozbiljna pretnja stabilnosti finansijskog sistema, postignutom nivou makroekonomskog razvoja, a samim tim i standardu i interesima svih građana Srbije.  
 
Upravni odbor Advokatske komore Srbije odlučio je da u ponedeljak, 5. jula, bude organizovana jednodnevna obustava rada advokata na celoj teritoriji Srbije zbog predloga Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo da se donesu tri autentična tumačenja.
 
U međuvremenu se oglasilo i Društvo sudija Srbije.
  • Patriota

    10.07.2021 12:55
    Ko ne plati na mostu
    Platiće na ćupriji. Banke koje su u nekom trenutku naplaćivale nešto što nije bilo po zakonu sada moraju da vrate naplaćeno. Međutim, (uvijek postoji ono međutim) banke ne boli ono što moraju vratiti klijentima nego ono što daju advokatima. Ako, pak, donesu odluku da priznaju da su nezakonito naplaćivali obradu kredita i slično onda su u obavezi da svima vrate naplaćeno. Ovako ih advokati grickaju nemilosrdno. Sada su se banke, da namire izgubljeno, okrenule naplati na druge načine. Naplaćuju ono što nisu ranije, kao npr. upit stanja na računu na bankomatima banke - 15 dinara, održavanje deviznih računa 1.05 € mjesečno bez obzira da li je bilo transakcija na računu. Ako ima para uzmu ako nema nikom ništa.
  • 56

    04.07.2021 20:14
    NapreDNO srljanje
    Idu izbori pa treba narodu ići niz dlaku, privremeno.
  • 65+

    04.07.2021 19:40
    Omladinac
    Pa vise vas glasa za sns nego penzioneri! Koliko ih je samo slikalo svoj listic zarad radnog mesta? Pa za glas = 3000. DOSTA VISE NA PENZIONERE POVIKA, VUK VUK.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.