Ulaganje u vojsku: Bez plana ili je plan vojna tajna?

Ulaganja u vojsku i naoružanje su nikad veća - to je ono što često čujemo od zvaničnika, pre svega predsednika Srbije.
Ulaganje u vojsku: Bez plana ili je plan vojna tajna?
Foto: 021.rs
Za šta se i na koji način troši novac i da li nabavke odgovaraju potrebama vojske javnost ipak ne zna. Jer planovi ulaganja nisu dostupni javnosti, objašnjavaju sagovornici N1.
 
Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da su ulaganja u vojsku počela da se povećavaju od 2016. i 2017. godine.
 
"Vidite da postoji ta pauza od 2012. do 2016. godine. E to je vrlo zanimljivo za analizu. Zašto u tom periodu nisu preduzimane nabavke i odjednom se oslobodio prostor, pojavio se novac koji do tada nije postojao", ukazuje Radić.
 
Novac koji se za vojsku pojavio je na nivou dve milijarde. To je podatak koji je izneo predsednik Srbije. Nekadašnji načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš se ne slaže da se danas izdvaja više nego ikada.
 
"Vidi se da je tek sad to izdvajanje za vojsku sustiglo ono koje je bilo 2008. godine. Tek prethodne tri godine to je počelo da raste", ocenjuje Ponoš.
 
Marija Ignjatijević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ističe da imamo velike razlike u rebalansima.
 
"Sredstva se preusmeravaju iz budžetskih rezervi tokom godine što nam govori o tome da se, zapravo, razni ugovori o nabavkama naoružanja više ad hok ugovaraju nego na osnovu planova i potreba vojske", navodi Ignjatijević za N1.
 
"Budžet može da se veoma precizno isplanira zato što vojska zna koja joj je formacija i personalna i materijalna. Dakle ona tačno zna čime raspolaže kad su u pitanju ljudi, tehnika, objekti i tako dalje i može da izračuna u dinar po kontima za koju namenu i kako troši novac", kaže Novica Antić iz Vojnog sindikata.
 
To ipak ne znamo jer planovi nisu obelodanjeni, objašnjava Marija Ignjatijević: "Tu nam je vrlo ilustrativan primer uvećanje budžeta rebalansom od 40 odsto. Ne znamo šta se to toliko drastično promenilo u roku od četiri meseca od kada je usvojen budžet da bismo rebalansom predvideli uvećanje od 40 odsto".
  • Zivkovic

    05.07.2021 06:17
    U jeku pandemije ulažemo u vojsku više nego u zdravstvo. Dodatno, pošto smo okruženi sa NATO, nama vojska ni ne treba praktično, jer nema svrhe. Od koga ćemo da se branimo?
  • Molder

    04.07.2021 23:24
    Ja mislim da je srpska vojska pretnja jedino nenaoružanim civilima - ženi, deci i starcima. Mašinerija za genocide, progone i slično, nikako za rat protiv druge vojske. Dokazano milion puta u praksi u zadnjih 30 godina.
  • Una

    04.07.2021 22:50
    Bravo Dane!
    U potpunosti se slažem sa Vama i naravno želim svima onima koji su vam stavili minus da gledaju svoju decu kako ih pozivaju da brane Srbiju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.