Pašalić: Izveštaj "Zaboravljena deca Srbije" nije poraz društva

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da nije poraz društva izveštaj NVO "Zaboravljena deca Srbije" i ukazao da treba realno sagledati situaciju.
Pašalić: Izveštaj "Zaboravljena deca Srbije" nije poraz društva
Foto: 021.rs
"U okviru institucije Zaštitnik građana postoji nacionalni preventivni mehanizam. To je ceo sektor koji se bavi ovom problematikom i oni su u stalnim posetama i kontroli i njihovi izveštaji se daju periodično, a jednom godišnje idu pred Skupštinu Srbije", rekao je Pašalić za TV Pink.
 
On je dodao da mora da se radi na poboljšanju uslova, za šta, kako je rekao, nije odgovorno samo Ministarstvo rada, već i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo za brigu o porodici.
 
"Ne treba dati generalno ocenu o svemu tome, već treba ići od doma do doma i sve popisati", istakao je on.
 
Naveo je da treba ispitati da li sva ta deca treba da budu u tim domovima ili mogu da se staraju o sebi, jer se i u Srbiji i u Evropi zagovara izmeštaj dece iz domova u porodice.
 
"Ono što najviše boli decu je to što nema ko da ih posećuje. Ako nema roditelje, gde su rođaci. Mnogi od njih imaju imovinu o kojoj brinu rođaci, zašto ih oni i ne posećuju", upitao je Pašalić.
 
Kada je reč o obrazovanju dece u tim ustanovama, Pašalić je rekao da se to stavlja u drugi plan.
 
"Bitno je da se deca dovedu u stanje blisko normalnom životu da bi mogla da se osamostale. Svakodnevno ih treba posećivati i o tome izveštavati", zaključio je on.
 
"Izveštaj "Zaboravljena deca Srbije", koji su 24. juna objavile "Disability Rights International" i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, ukazuje da Srbija nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u institucijama koja predstavljaju nečovečno i ponižavajuće postupanje – a u nekim slučajevima dostižu i nivo torture", saopštilo je nekoliko nevladinih organizacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.