Počelo suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića

U Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, po trećoj, dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva.
Počelo suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Suđenje će prema prethodnim najavama biti nastavljeno i sutra.
 
Na sednici će biti pročitana optužnica, a tužilaštvo će predstaviti i spisak materijalnih dokaza kao i svedoka koji će biti saslušani, piše portal KoSSev.
 
Prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.
 
Optuženi se terete i za krivična dela "teško ubistvo", "učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe", "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" i "neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja".
 
Odbrana optuženih, od pokretanja postupka suđenja osumnjičenima za umešanost u ubistvo Ivanovića je kritikovala sve optužnice koje je prethodno podizalo Specijalno tužilaštvo, navodeći da su nepotpune i nepotkrepljene dokazima. Isto su tvrdili i nakon što je podignuta i treća optužnica u novembru 2020. godine, usled čega su zahtevali njeno odbacivanje od strane prvostepenog, a potom i Apelacionog suda.
 
Osnovni sud u Prištini je, međutim, početkom godine, odlučio da odbije zahtev za odbacivanje optužnice, jer je, kako su naveli u odluci, nakon primedbi Apelacionog suda, optužnica sastavljena u skladu sa zakonskim zahtevima, navodi KoSSev.
 
"Prema ovoj odluci, izmenjena optužnica, sama po sebi sadrži vremenski period u kom je, kako se sumnja, organizovana kriminalna grupa preduzela krivične radnje u vezi sa krivičnim delom, sadrži oblik i radnje preduzete radi izvršenja krivičnog dela, gde se za svakog optuženog navodi koje je radnje ko preduzeo", navedeno je tada u odluci Osnovnog suda, a prenela je Zakletva za pravdu.
 
Odbrana se žalila potom i Apelacionom sudu, ali ovo veće je pre nepuna dva meseca, takođe odlučilo da odbije žalbe za odbacivanje optužnice u vezi sa dokazima u slučaju ubistva Ivanovića, kao neosnovane.
 
"Apelacioni sud Kosova odbio je kao neosnovane žalbe branilaca za odbacivanja optužnice i osporavanje dokaza u slučaju okrivljenih N.S, M.R, S.A, D.M. i R.B. Potvrđena je odluka Osnovnog suda u Prištini od 02. marta 2021. i ovaj krivični postupak će se nastaviti u skladu sa pravilima krivičnog postupka", naveli su u maju u saopštenju Apelacionog suda.
 
Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije  2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.
  • Boris

    06.07.2021 12:36
    Veselinović i Radoičić su otišli tetkama po lekove?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija