Srbija nije podržala poslednji paket sankcija Belorusiji

Srbija se delimično saglasila sa odlukom Evropske unije o uvođenju novih sankcija protiv Belorusije.
Srbija nije podržala poslednji paket sankcija Belorusiji
Foto: Pixabay
Srbija je jedina od zemalja kandidata za članstvo u EU koja se nije saglasila sa poslednjim paketom sankcija EU za pojedince i preduzeća u Belorusiji, saopštio je danas Evropski savet.
 
Savet EU je 21. juna uveo kaznene mere protiv 78 beloruskih državljana i sedam entiteta zbog "teškog kršenja ljudskih prava i represije nad civilinim društvom, opozicijom i novinarima i zbog prinudnog sletanja putničkog aviona". Među pojedincima kojima su uvedene sankcije u okviru četvrtog paketa je, kako se objašnjava u odluci Saveta, veliki broj sudija i tužilaca "odgovornih za brojne politički motivisane presude novinarima, aktivinstima i demonstrantima".
 
Na meti sankcija našlo se i nekoliko novinara prorežimskih medija, rektori više univerziteta zbog izbacivanja studenata koji su učestvovali u protestima i brojni biznismeni zbog bliskih veza sa režimom Aleksandra Lukašenka. Lukašenkov sin Dmitrij i supruga njegovog najstarijeg sina Lilija, takođe su na spisku za sankcije zbog "koristi i podrške režima Lukašenka".
 
Srbija je ipak podržala drugu odluku Saveta, takođe od 21. juna, kojom je još jedno preduzeće dodato na listu onih kojima su uvedene sankcije.
 
To je državno preduzeće za kontrolu aviosaobraćaja. U odluci Saveta se navodi da je to preduzeće odgovorno za preusmeravanje aviona kompanije Rajaner na aerodrom u Minsku 23. maja u cilju hapšenja opozicionog novinara Romana Protaševiča, te je stoga odgovorno za represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom.
 
"Zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i zemlje članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj Odluci Saveta. Oni će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. EU prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je", navodi se u saopštenju.
 
Srbija je ranije podržala odluku Saveta EU, donetu 4. juna, o pooštravanju postojećih kaznenih mera uvođenjem zabrane letenja svim beloruskim avio prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU. 
 
U avgustu prošle godine, Srbija se takođe pridružila Deklaraciji o predsedničkim izborima u Belorusiji u kojoj se navodilo da su tokom izborne kampanje građani Belorusije "pokazali želju za demokratskim promenama, ali da izbori nisu bili ni slobodni ni fer".
  • Лиманац

    09.07.2021 20:04
    @Неманја
    Не знам из које си земље и коме кличеш али бот јеси.
  • Nemanja

    09.07.2021 13:43
    @Лиманац

    Botovski klošari iz umiruće zemlje kliču odlazećem ddiktatoru.
  • Gordana

    07.07.2021 07:30
    Belorusija je naša prijateljska zemlja, protiv sam mešanja naših vlasti u EU-hohštaplerisanja, sramota me zbog odluka "naše" vlade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija