Vojni sindikat tvrdi da je na Pešteru umalo stradalo još vojnika, traže nezavisnu istragu

Prošlo je više od nedelju dana od smrti starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, tokom vojne vežbe na Pešteru. Iz vojnog sindikata kažu – potrebno je da nezavisna komisija ispita sve okolnosti.
Svi organi koji su u sistemu odbrane potčinjeni su ili načelniku Generalštaba ili minstru odbrane i stoga nisu nezavisni, misle sindikalci. Tvrde i da imaju informacije da ovaj nesrećan slučaj nije jedini koji se dogodio, prenosi N1.
 
Ministarstvo odbrane je povodom tragedije na Pešteru saopštilo da je "Stojkoviću, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, iznenada pozlilo", dok bivši načelnik Generalštaba i potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš tvrdi da je "Stojković poginuo jer se zbog ekstremno visoke temperature aktivirao sistem za gašenje požara u borbenom vozilu".
 
Da se uzrok smrti starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića krije u ovome što tvrdi Ponoš, smatraju i u Vojnom sindikatu. 
 
Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić kaže da je, prema njihovim informacijama sa terena, u blizini vozila u kojem je bio Stojković dejstvovao tenk, što je stvorilo visoku temperaturu u vozilu i aktiviralo protivpožarni sistem.
 
"Problem je nastao kada je Dejan izvestio pretpostavljenu komandu da ima problem u vozilu i kada mu je pretpostavljena komanda naredila da on nastavi kretanje tim vozilom umesto da ga odmah napusti. Dakle, on i njegovi članovi posade", ističe Antić.
 
Dodaje, da je napustio vozilo verovatno bi bio pozvan na disciplinsku odgovornost, ali bi preživeo. Opasnost je pretila još nekim vojnicima, jer ovo nije bio jedini vanredni događaj na toj vežbi, tvrdi Antić.
 
"Desila su se pre toga još dva vanredna događaja u kojima je čak moglo da dođe do smrtnog ishoda za više osoba, ali to Ministarstvo odbrane nikada nije saopštilo", kaže Antić za N1.
 
Kao osobu koja je upravljala vežbom na Pešteru prvi čovek Vojnog sindikata označava Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra odbrane.
 
Slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, a iz Ministarstva su saopštili da su i Inspektoratu odbrane naložili vanredni nadzor.
 
Novica Antić na to kaže: "Kakav inspektorat odbrane kada je on neposredno potčinjen ministru?" Rešenje bi, smatra, bila nezavisna komisija koju bi formirala Skupština. 
  • Petrovic

    07.07.2021 10:21
    Čovek je u Srbiji jeftina radna snaga.
    Neko će morati da odgovara za smrt heroja Stojkovića na Pešteru. A pamtimo i gardiste koji su ubijeni u Topčideru, pa je proces zataškavan i odugovlačen do besramnosti. Ali nije zaboravljeno. Ima ko da pamti.
    U to besramnici budite ubedjeni!!
  • Vladan

    07.07.2021 07:40
    U takvoj situaciji bih napustio vozilo, bez pitanja.

    Na vežbi da se izdaju takve komande???
  • ST

    07.07.2021 06:58
    Helikopter,Savamala,sad ovo na Pesteru... Na zalost sve sa smrtnim ishodima. Ima li odgovornosti kod ovih megatrendovaca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.