Pokrenuta peticija za očuvanje nezavisnosti Petnice

Grupa nekadašnjih polaznika i saradnika Istraživačke stanice Petnica pokrenula je peticiju na portalu peticije.online, u kojoj poziva na očuvanje nezavisnosti te organizacije.
Uz poruku da podržavaju javno istupanje devojaka koje su bile izložene seksualnom zlostavljanju tokom pohađanja seminara u Petnici, oni su ocenili da ti događaji moraju biti alarm za Istraživačku stanicu da unapredi svoje principe organizacije i komunikacije kako bi se sprečilo njihovo ponavljanje i da ponudi efikasne mehanizme reagovanja i pomoći žrtvama, prenosi Danas.
 
"Vinovnik događaja i odgovorni su pojedinci, koji su, kao i cela institucija u kojoj se dogodio, istrpeli oštru i opravdanu kritiku javnosti. U javnosti je kritika Petnice prerasla u ostrašćenu kampanju zasnovanu na nizu neistinitih i jednostranih informacija, koja ugrožava funkcionisanje i urušava njen ugled, dovodeći do opasnosti da umesto konstruktivnog i odgovornog rešavanja problema u pitanje dođe i sam opstanak Stanice", navodi se u peticiji.
 
Pokretači peticije pozivaju javnost i sve kojima je stalo do očuvanja ove institucije, da IS Petnica omoguće da se sa aktuelnim izazovom hitno i ozbiljno suoči i prevaziđe ih na jedini moguć način - svojim snagama, u saradnji sa širokom mrežom saradnika zadržavajući autonomiju kao osnovni preduslov da se nastavi sa razvojem svega što Petnicu čini jednom od najprepoznatljivijih institucija za naučno obrazovanje na svetu.
 
Oni poručuju da bi podređivanje Petnice "sistemu" i rešenja poput njenog uključivanja u bilo kakvu mrežu obrazovnih institucija pod ingerencijom Ministarstva prosvete, imalo bi pogubne posledice po sve ono što Istraživačka stanica predstavlja.
  • Viki

    09.07.2021 12:55
    Hmmm
    Zato što su bili pored ili iznad sistema, bili su i izvan bilo kakvog nadzora. U toj kvazi-liberalnoj magli, desavale su se nedopustive stvari -iznurivanje dece, nespavanje, alkohol, seksualno uznemiravanje i ko zna sta sve... i nije samo jedan covek... to je sve bila "Petnica" - elite, izuzetnost, izolacija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.