Nišlija koji je prodavao bubreg da bi platio struju i dalje živi u mraku

Nišlija Stojadin Mitić (75) i njegova supruga Milunka jedno su od 4.500 domaćinstava u Nišu kojima je struja godinama isključena.
Mitićima nije pomoglo da se priključe na elektromrežu ni to što je Stojadin zbog struje nudio bubreg na prodaju.
 
U stanu u naselju Železničke barake žive bez struje već tri i po godine, što je posebno teško u ovim vrelim letnjim danima kada temperatura u Nišu dostiže i 40 stepeni.
 
Mitić je za agenciju Beta rekao da su njegova supruga i on izmirili sve dugove za struju, ali da ni to nije pomoglo da je dobiju i da žive "kao ljudi".
 
"Nijedan dinar više ne dugujemo Elektrodistribuciji. Platili smo više od 300.000 dinara na ime starog duga, a posle još 170.000 na ime neke navodne nelegalne potrošnje. Međutim, kada je trebalo da nas uključe, rekli su nam: 'Ne može, morate da donesete potvrdu iz Katastra da je stan uknjižen'. Tako smo se našli pred nepremostivom preprekom", istakao je Mitić.
 
Prema njegovim rečima, potvrdu iz Katastra o legalizaciji ne mogu da dobiju zato što su svi stanovi u naselju Železnička baraka u vlasništvu Železnice, a ona ih nije uknjižila.
 
"Mi smo pokrenuli proceduru otkupa stana, ali ovog našeg naselja nigde nema upisanog u Katastru. Pokušali smo da dobijemo dokumentaciju od Železnice, međutim oni su se podelili na neka preduzeća i sad ne znaju kom preduzeću treba da pripadnu stanovi. U Nišu ima 70 takvih stanova", objasnio je Mitić.
 
Za protekle tri po godine, dodao je, obraćao se za pomoć mnogim ustanovama i institucijama, kucao na vrata više od 15 kancelarija u "Jugoistoku", a jedino je odgovor dobio od Zaštinika građana Zorana Pašalića.
 
"Zaštitnik građana mi je odgovorio da ne može da reši moj problem, ostali mi ništa nisu odgovorili. Pisao sam Elektroprivredi Srbije, i gore u Beogradu i ovde u Nišu, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Kome još da se obratim za pomoć, ne znam", rekao je Mitić, koji već ima punu torbu različitih dopisa, računa, molbi, zahteva...
 
Kako je kazao, od novinarke koja ga je posetila tek je ovih dana saznao da postoji mogućnost da se Gradu Nišu ili gradskim opštinama prijavi za ponovno priključenje na mrežu.
  • Janko

    09.07.2021 21:19
    I u nekim prošlim vremenima je buržoazija tlačila sirotinju...jbg...
  • Toma

    09.07.2021 21:06
    Drugi plaćaju i stan i struju
    Sramota je da neko ko je dzabe dobio stan ne placa struju, ali pola juzne Srbije ne placa, pa je to za njih normalno .
  • eh

    09.07.2021 20:31
    Evo samo sto mi suza nije potekla. Izmedju redova, moze se procitati da se radi o porodici koja struju verovatno ilegalno koristi i ne placa vec decenijama. Ko zna koliko duga im i jeste zastarelo i oprosteno. To su hiljade i hiljade eura za neke ovakve ljude tokom zivota. Da su hteli, mogli su jos dok su bili mladi i zaposleni traziti i naci resenje, a ne grbaviti se uvek "boli me da placam ako ne moram". Eto pa moras, da si placao od pocetka, sad bi imao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija