Depeša s oznakom "hitno": Šta planira Rio Tinto?

Rio Tinto razmatra mogućnost izgradnje postrojenja sa većim kapacitetima za iskopavanje i preradu litijuma nego što je sada planirano.
To stoji u dokumentu nastalom nakon sastanka srpske ambasadorke u Briselu i direktora Rio Tinta u koji je BIRN imao uvid.
 
U dokumentu se navode detalji razgovora ambasadorke Srbije pri EU Ane Hrustanović i Lorensa Dešambenoa, glavnog direktora za spoljne poslove kompanije Rio Tinta koji je održan 8. juna u Briselu.
 
U dokumentu na dve strane, koji je poslat pod oznakom "hitno", navodi se da je sastanak zakazan na inicijativu Lorensa Dešambenoa.
 
On je za BIRN potvrdio da je sastanak održan i da je bio deo redovne procedure obaveštavanja o najnovijim dešavanjima u projektu Jadar. Na pitanje BIRN-a da pojasni šta je projekat "Jadar 2" i kada planiraju da ga predstave srpskoj javnosti, on je odgovorio da je naše pitanje "činjenično netačno". 
 
Međutim, u dokumentu nastalom nakon sastanka, stoji da je Dešambenoa tom prilikom srpskoj predstavnici u Briselu kazao da Rio Tinto "razmatra mogućnost brže realizacije aktuelnog projekta" i njegovo eventualno proširenje.
 
On je "posebno naglasio da je nakon razgovora u Beogradu (sa predsednikom Vučićem, prim. nov.), Rio Tinto odlučio da izvrši ponovnu procenu rokova za realizaciju postojećeg projekta, kako bi isti bio završen ranije nego što je planirano. Pored toga, razmotriće se i mogućnost proširenja projekta, odnosno izgradnje postojenja sa većim kapacitetima za iskopavanje i preradu litijuma (projekat Jadar 2)".
 
Iz srpskog predstavništva Rio Tinta nije odgovoreno na pitanja BIRN-a. Tom praksom se vodila i ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović.
 
Lorens Dešambenoa, koji se, inače, u celom dopisu pogrešno oslovljava kao A. Dešambnoa, direktor je spoljnih poslova Rio Tinta i ima bogatu biografiju. Od 2010. do 2016. godine bio je član Olbrajt Stounbridž Grupe, firme koju je osnovala Medlin Olbrajt, bivša američka državna sekretarka u vreme predsednika Bila Klintona. 
 
Marija Alimpić iz udruženja "Ne damo Jadar i Rađevinu" kaže za BIRN da su od svojih izvora čuli da je Rio Tinto sa Vučićem razgovarao o projektu "Jadar 2". 
 
"Znamo da to imaju u planu. Mi smo protiv i Jadra 0 i Jadra 1 i Jadra 2", kaže ona navodeći da znaju šta to proširenje projekta zaista znači.  
 
Marijana Trbović Petković iz udruženja "Ne damo Jadar" kaže da oni nemaju informacije o projektu "Jadar 2", a na pitanje o potencijalnom proširenju kapaciteta kažu da je cela priča o rudniku katastrofa i da su prekjuče dobili promenjeni nacrt prostornog plana u kome je zona rudnika proširena.
 
Kompletnu priču pročitajte na OVOM LINKU.
  • Bakica

    10.07.2021 14:01
    Odgovor Aleksandru
    Ako se Rio Tinto služio podmićivanjem državnih službenika da bi izdejstvovao ugovor o eksploataciji, takav ugovor je nevažeći. A za naknadu štete mogu da se obrate ljudima koje su podmićivali. Tako da je naš najveći problem kako smeniti ovu korumpiranu vlast.
  • Sve

    10.07.2021 10:10
    Sve
    Sve stosu zamislili ostvarice jer nema ko daih spreci! A i daih neko spreci tuzice ovu smrdiju jer su dali novac!
  • G

    10.07.2021 09:11
    G
    Nemoze im niko nista! Ta kompanija je kupila sve sto im je potrebno od vlasnika i drzave! Oni koji su im prodali svoju imovinu su otisli u EU da zive a neki su se preselili u BG i NS! Moj novi komsija koji je prodao kucu i njive rio tintu mije ovo ispricao! Uzgred uzeo je dosta novca pa sada po NS kupuje stanove i lokale pa sada vidite koje ovde lud!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.