Menja se Porodični zakon: Nema više batina za decu, nema maloletničkih brakova

Kao najvažnije novine u izmenama Porodičnog zakona navode se zabrana fizičkog kažnjavanja dece kao vaspitnog sredstva i ukidanje maloletničkih brakova.
Menja se Porodični zakon: Nema više batina za decu, nema maloletničkih brakova
Foto: Pixabay
Danas je održana prva sednica Radne grupe za izradu nacrta izmena Porodičnog zakona.
 
Kako je rekao ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović, neke od planiranih novina su uspostavljanje definicije deteta u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, ukidanje mogućnosti maloletničkih brakova i sticanje poslovne sposobnosti takvim brakom.
 
Prema njegovim rečima, ukida se fizičko kažnjavanje kao vaspitno sredstvo i daje se mogućnost da dete izrazi mišljenje o pitanjima koja ga se tiču, bez obzira na uzrast.
 
Ukida se mogućnost usvajanja deteta čiji su roditelji lišeni poslovne sposobnosti, kao i mogućnost sklapanja dogovora o usvojenju između roditelja i budućih usvojitelja. Uvode se nove dužnosti hranitelja koje se tiču podrške štićenicima, rekao je Dmitrović.
 
On je napomenuo da nema roka do kada bi trebalo završiti rad na nacrtu zakona, jer se moraju proći procedure, javne rasprave, ali veruje da bi posao mogao biti okončan do kraja godine.
 
Podsetio je da je Porodični zakon stupio na snagu 1. januara 2005. godine, a da se primenjuje od 1. jula iste godine.
  • teribl

    17.07.2021 15:09
    SciFi komentar
    E pa dečko, mene su roditelji od malena tukli i za najmanju sitnicu ili neposlušnost, dovoljno je bilo da dođem kući uprljanih pantalona, a za sitnije stvari neću ni da nabrajam. Nisam smeo ni da im se žalim ukoliko me bilo ko iz familije ili komšiluka istuče, jer bih bio ponovo istučen od strane roditelja. Da sam mogao sam da biram, odabrao bih detinjstvo u domu za nezbrinutu decu.
    Zbog takvih psihopata se (nadam se), donosi ovaj zakon. Ko nije voljan da razgovorom i svojim primerom vaspitava decu, nego batinama, tome je mesto u zatvoru.
  • Неко тамо.

    16.07.2021 13:19
    Биће то земља Лудигрија...
    Lala
    12.07.2021 • 16:03
    "daje se mogućnost da dete izrazi mišljenje o pitanjima koja ga se tiču, bez obzira na uzrast."
    Da li ima normalnih ljudi u ovoj zemlji ?!
    Да. Рецимо: Хоћеш да једеш шпанаћ или бомбоне?
    Или: Хоћеш да радиш домаћи или да се играш?
    Сећате се земље Лудигрије из Пинокија? И у шта су се дечаци који су тамо отишли убрзо претворили?
  • Dalija

    14.07.2021 14:16
    @Majka
    13.07.2021 • 16:05
    Drugi načini discipline

    Svaka čast na komentaru. Upravo se tako deca osećaju kad su tučena... Kazna je mnogo delotvornija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.