Indijci ostali zarobljeni na aerodromu nakon iznenadne promene protokola za ulazak u Srbiju

Nekoliko stotina indijskih državljana ostalo je zaglavljeno na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, pošto su pre nekoliko dana promenjeni uslovi za ulazak turista iz Indije u Srbiju.
Indijci ostali zarobljeni na aerodromu nakon iznenadne promene protokola za ulazak u Srbiju
Foto: 021.rs
Između 100 i 200 gostiju iz Indije u beogradskoj vazdušnoj luci dočekalo je iznenađenje - sedam dana obaveznog karantina, piše Blic.
 
To su saznali tek po dolasku, pa su ostali zaglavljeni na terminalu.
 
Indijci su do pre dva dana samo sa negativnim PCR testom, kao i svi ostali strani državljani mogli da uđu u našu zemlju. Oni su kod nas ostajali uglavnom 14 dana i onda nastavljali put dalje. Srbiju su birali jer im nije potrebna viza, a kako se naša zemlja nalazi na zelenoj listi, odatle su mogli da nastave bez problema ka željenim destinacijama, pre svega Emiratima, SAD i Kanadi.
 
Najviše njih odlazilo je na Bliski istok, gde uglavnom rade, a za to je uslov boravak u zelenoj kovid zoni dve nedelje. Međutim, u petak je, na osnovu preporuke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Batut" uveden nov protokol za državljane koji dolaze iz Inidije, a stupio je na snagu u ponedeljak, 12. jula.
 
Osim PCR testa koji nije stariji od 48 sati, sada je neophodan još jedan test po dolasku, zatim sedam dana karantina u kućnim uslovima, pa još jedan PCR. Troškove karantina i testova u Srbiji snose sami putnici.
 
O novom protokolu putnici iz Indije nisu bili blagovremeno informisani i to su saznali tek kada su stigli u Beograd, piše Blic. Osim testova, ovi strani državljani moraju posedovati i imejl dobijen nakon prijave korišćenjem sajta www.zdravlje.gov.rs i izjavu o saglasnosti o prihvatanju mere karantina (bez napuštanja hotelske sobe/smeštaja).
 
Opširnije čitajte u štampanom izdanju Blica. 
  • Slucaj

    14.07.2021 18:39
    @Slanina, nije ih briga za zdravlje naroda ali jeste za svoj rejting. Ovo su uveli zbog pritiska javnosti poslednjih dana, od kada je vest dospela u medije. Imala sam priliku da crno na belo citam zahteve iz jedne veoma bahate institucije koja otima javno dobro od naroda: "brisite ovo da narod ne vidi, neuka javnost ce pomisliti..., neuka javnost ce reci..." Veoma se trude da zataskaju sve sto im ne ide na ruku ali su veoma zabrinuti za svoje goozice. Narod ne shvata koliku moc ima. Ili polako pocinje da shvata. Samo je potrebna kriticna masa koja nije zapala u apatiju.
  • Ružica

    14.07.2021 18:31
    Nisu obavešteni
    A ko da ih obavesti. Kada se može švrćkati onda su obavešteni, a kada se uvedu nove mere niko nije obavešten. Pa obavestite se......
  • Ana

    14.07.2021 13:59
    Problem
    Problem je sto su se oni do sada po dve nedelje setali po Srbiji gde su hteli, toliko ih je bilo u Bg da su smestaj trazili i u Novom Sadu i u Nisu. Nije bilo karantina. I to su svi znali i videli osim onih koji treba da se bave merama, da odrzimo relativno dobre brojke i postedimo zdravstvo novog talasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija