Unija poslodavaca o minimalcu: Lako je državnom sektoru da poveća plate, uzeće novac iz budžeta

Povećanje minimalne zarade u Srbiji za 2022. sa sadašnjih 32.000 na 35.000 dinara bilo bi "ubitačno", ako do kraja godine ne bude povećan promet i pobošljano poslovanje.
Unija poslodavaca o minimalcu: Lako je državnom sektoru da poveća plate, uzeće novac iz budžeta
Foto: Pixabay
To je rekao počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i dodao da bi to naročito pogodilo mala i srednja preduzeća.
 
"Za najveći deo privrede, posebno za mala i srednja preduzeća, biće ubitačno ako se minimalna mesečna zarada podigne na 35.000 dinara, odnosno za deset odsto, jer to bi pretpostavljalo da je za toliko bolje i poslovanje, a ne znam da li je neko uspeo da toliko poveća promet", rekao je Atanacković.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da prvi put u istoriji najmanja plata u Srbiji u 2022. godini neće biti ispod 300 evra, odnosno 35.000 dinara, "što je ogromno povećanje i drastično pomeranje standarda".
 
Atanacković je rekao da je lako državnom sektoru koji će za povećanje plata uzeti novac iz budžeta, a da je sav teret na privrednicima, koji treba da napune budžet i isplate uvećane zarade u trenutku kada rastu svi troškovi.
 
"Svaka porudžbina iz inostranstva je skuplja, a u zemlji su poskupele komunalije, parafiskalni nameti i inflacija je veća nego što se zvanično obračunava", kazao je Atanacković.
 
Dodao je da će Unija u slučaju da se usvoji predlog o povećanju minimalne zarade za deset odsto tražiti adekvatnu kompenzaciju, odnosno povećanje neoporezive osnovice. Kako je rekao, predlog i Fiskalnog saveta je da se poveća neoporeziva osnovica i da takvu zaradu i ne treba oporezovati.
 
Ni tada neće biti pokrivena minimalna korpa
 
Ekonomski savetnik u sindikatu UGS Nezavisnost Zoran Ristić izjavio je da je predsednik Srbije i prošle godine pre pregovora rekao koliko treba da iznosi minimalna cena rada i da je tako i bilo.
 
Dodao je da ni sa povećanjem minimalca od oko deset odsto neće biti pokrivena minimalna potrošačka korpa, kako je bilo dogovoreno pre tri godine.
 
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović naveo je da 300 evra nije minimalna zarada koja bi zadovoljila taj sindikat, posebno što je prima oko 500.000 ljudi.
 
Prema njegovim rečima, sindikat je svestan da je poslovanje u pandemiji otežano, ali bi bar trebalo da nakon korekcije minimalne zarade odmah porastu i plate ostalih radnika.
 
 
Minimalnu cenu rada za narednu godinu dogovaraju reprezentativni sindikati, Vlada Srbije i Unija poslodavaca i iznos mora da se dogovori do 15. septembra tekuće godine za narednu, a ako se ne postigne dogovor minimalac određuje Vlada Srbije.
 
Popović: Privatne firme će morati da otpuštaju
 
Privatne firme nemaju para iz prihoda da isplate minimalnu mesečnu zaradu od 300 evra, pa će morati nekog da otpuste, ocenila je za list "Nova" profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović.
 
"Ne postoji ništa od te priče o našem privrednom rastu. Mi smo sada imali pad zbog kovida, kao i ostale države, a naš rast koji će sada da se desi, treba samo da pokrije taj pad", rekla je Popović.
 
Ona je upitala gde se vidi u familiji, susedstvu, da je neki preduzetnik započeo posao i da je uspešan i dodala da ona za to nije čula.
 
"Ti ovde imaš jedan jedini način da uspeš, a to je da se učlaniš u Srpsku naprednu stranku (SNS) i da dobiješ od javnih nabavki, a oni za te pare da grade, recimo, Dušanovu ulicu u Beogradu još 17 godina", rekla je Popović.
  • Radnik

    18.07.2021 09:07
    Plate
    Mislim da ko nije u stanju da plati minimalac od 35000 dinara + plus doprinose da netreba ni da radi... Dosta je bilo da se gazde bogate na racun radnika i samo kukaju kako im je tesko a ne manjkaju u nicemu... Dok radniku za minimalac uzimaju dusu... A da ne pricamo o onima koji drze radnike na crno... Bez prijave, doprinosa, prava na zdravstveno... Takve poslodavce treba poslati momentalno na robiju jedno 5 godina... I zabraniti im da se bave preduzetnistvom dozivotno a ne bace firmu u stecaj i otvore drugu bez dugova i opet ispocetka...
  • Zoran

    15.07.2021 10:50
    Aha!
    Ko nije u stanju da plati radnika bar 500 e nek zatvori radnju.
  • Jovan

    15.07.2021 08:02
    Zašto gazde ne rade same ako im je skupo da plaćaju radnike. Mogu da angažuju svoju decu i žene da im pomognu u poslu bez nadoknade. Mogu i da angažuju i radnike iz inostranstva, Indija, Bangladeš... Oni barem to mogu, ja bih takodje kupovao gorivo iz Turske gde je dvostruko niža cena nego u Srbiji ali sam osudjen na pljačku kod nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija