Ko sve sme da vas legitimiše?

Ako uđe kontrola u gradski autobus kojim se vozite a niste platili kartu, sme li kontrolor da vas legitimiše i traži vam ličnu kartu?
Ko sve sme da vas legitimiše?
Foto: 021.rs
Odgovor je - ne. 
 
Da vas legitimišu mogu samo policija ili komunalna milicija, piše Istinomer. I to samo u određenim slučajevima koji su zakonski regulisani. 
 
Međutim, šta kada se zakon "široko" tumači? Opasno je i rizično, objašnjavaju sagovornici Istinomera, prepustiti privatnom obezbeđenju da "samo slobodno procenjuje ko, kad i kako 'ugrožava' kontrolora". Naime, prvog dana jula objavljeno je da će deo tima u kom su kontrolori biti i licencirano obezbeđenje (angažovano iz firme "Profi Team Plus DOO"), kao i da će oni moći da legitimišu građane. 
 
Sava Terzić iz kompanije "Kentkart", čiji kontrolori proveravaju putnike od 2012. godine, rekao je da ovo obezbeđenje ima pravo da legitimiše putnika ako napadne kontrolora i to u svrhu pisanja krivične prijave za napad na kontrolora.
 
"U normalnim okolnostima, nema nikakvih legitimisanja, niti bilo koje prisile. Niti imaju prava to da rade. Prva i osnovna funkcija njihova je da zaštite kontrolora", rekao je on za N1.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je privatni partner sam uveo obezbeđenje bez odluke Grada i da će Javno pravobranilaštvo proceniti da li je odluka ove firme u skladu sa ugovorom i zakonom.
 
"Prema gradskim odlukama, kontrolu karata vrše kontrolori, a ovlašćenje za legitimisanje, u skladu sa pozitivnim propisima, imaju samo i isključivo službena lica među kojima su i komunalni milicionari", njegove su reči.
 
Iako je Vesić načelno u pravu, šteta je načinjena i građani su zbunjeni kontradiktornim objašnjenjima. Na to ukazuje i Rodoljub Šabić, pravnik i bivši Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, koji smatra da je "teško poverovati da je preduzeće koje koje vrši kontrolu karata angažovalo privatno obezbeđenje i najavilo da će to obezbeđenje imati pravo da legitimiše bez prethodnih konsultacija s gradskom vlašću".
 
Šta kažu propisi o privatnom obezbeđenju?
 
Iz "Kentkart Southest Europe" DOO objasnili su da bi primarni zadatak licenciranog obezbeđenja bilo "preventivno delovanje u smislu izbegavanja sukoba u poslovima kontrole karata - voznih isprava, kao i zaštite poslovanja kako kompanije Kentkart tako i poslovanja Grada Beograda".
 
Posao licenciranog privatnog obezbeđenja jeste zaštita lica i održavanje reda, to vidimo i u Zakonu o privatnom obezbeđenju. 
 
Postoje određene situacije kada pripadnik obezbeđenja ima pravo da proveri identitet legitimišući građane, ali se to pre svega odnosi na lica koja ulaze u štićene objekte, i to je regulisano pomenutim zakonom, kaže Šabić za Istinomer.
 
"U konkretnom slučaju reklo bi se da privatni partner, a prećutno i vlast, pokušavaju da proguraju ekstenzivno tumačenje odredbe zakona koja predviđa mogućnost da obezbeđenje vrši legitimisanje i kad je u pitanju onaj 'ko ugrožava štićeni objekat, prostor ili lice'. Mislim da je tumačenje da se to odnosi i na kontrolore u javnom prevozu nekorektno preširoko."
 
I to ne samo preširoko, već i rizično, kako objašnjava on.
 
"Opasno je prepustiti privatnom obezbeđenju da samo slobodno procenjuje ko, kad i kako 'ugrožava' kontrolora. Takvo ekstenzivno tumačenje vodi do toga da je privatno obezbeđenje ovlašćeno, kad ono samo proceni da je kontrolor 'ugrožen' da  primenjuje i silu, vezuje, pretresa. Ideja da se to dopusti nosi sa sobom rizik ozbiljnih kršenja prava i sukoba sa građanima za šta bi vlast ako to dopusti bila odgovorna."
 
Institut građanskog hapšenja
 
Ako i dođe do fizičkog napada na kontrolora u javnom prevozu, to se tretira kao remećenje javnog reda i mira, a legitimisanje tim povodom je u nadležnosti policije ili komunalne milicije, pojašnjava Šabić.
 
Advokat Vladimir Tupanjac kaže za Istinomer da u slučaju napada eventualno može da se primeni institut takozvanog građanskog hapšenja, ali da čak i kod njega ne smeju da legitimišu građane.
 
Po Zakonu o krivičnom postupku, "svako može uhapsiti lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti". Isto tako, ovaj Zakon kaže da će se uhapšeni odmah predati javnom tužiocu ili policiji. U slučaju da to nije moguće, po građanskom hapšenju mora se odmah pozvati ili policija ili javni tužilac.
 
Ceo tekst Istinomera čitajte na OVOM LINKU.
  • Vladan

    18.07.2021 19:20
    @Građanin
    Pa nek napiše bez lične, jel mu neko brani?
  • Nix

    18.07.2021 02:02
    @Građanin
    Ne razumeš. Kontrolor može i da te izbaci, i da te prebije, i da ti radi šta god hoće ako ne daš dokaz da si platio kartu, i da ti naplati kartu koliko hoće, ali NE SME DA TE LEGITIMIŠE!
    To je onda paravojska.
  • Nix

    18.07.2021 01:58
    Nema prava ni komunalna policija, jer nije deo MUP-a, a MUP je po Ustavu Republike Srbije jedina izvršna vlast. Kada komunalna policija bude jedinica MUP-a, kao u svim normalnim zemljama, onda će moći da legitimiše.
    Komunalnu policiju formira lokalna samouprava, i ona NE MOŽE imati takva ovlašćenja, jer se inače radi o invaziji i okupaciji od strane druge naoružane sile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija