Savez vinara naručio Vladin plan, država ga platila bez konkursa, pisala ga firma "za šest dana"

Strateški dokument Program razvoja vinarstva i vinogradarstva u Srbiji do 2031. godine napisala je firma "Horvat HTL", koja se do sada nije bavila ovom oblašću, piše Pištaljka.
Savez vinara naručio Vladin plan, država ga platila bez konkursa, pisala ga firma "za šest dana"
Foto: Pixabay
Ova firma, čiji je suvlasnik bivši savetnik za turizam u ministarstvu ekonomije Branislav Miletić, posao je dobila bez konkursa i javne nabavke.
 
Vlada je ovaj dokument usvojila u decembru prošle godine i njime je utvrđen plan razvoja vinarstva i vinogradarstva u narednih deset godina. Zbog čega je odabrana baš firma "Horvat HTL", kad se ona do ovog posla nije bavila savetodavstvom u poljoprivredi već je pisala turističku strategiju 2006. godine i više planova za razvoj turističkih destinacija, ministarstvo je odbilo da objasni.
 
Jedini odgovor koje je ministarstvo dalo Pištaljci je da oni sa kompanijom "Horvat HTL" nikad nisu sklopili ugovor i da nema zabeleženih plaćanja ka ovoj firmi.
 
Da je ta firma ipak plaćena za ovaj posao rekao je Pištaljci njen suvlasnik Branislav Miletić i objasnio zašto nije bilo javne nabavke - ugovora između "Horvat HTL-a" i ministarstva nema jer oni nikada nisu ni bili angažovani od ministarstva. Po njegovim rečima, njega su pozvali članovi udruženja Savez vinara i vinogradara Srbije i zatražili da uradi strategiju razvoja vinarstva.
 
Savez vinara i vinogradara (SVS) je udruženje koje je od države osim privilegije da bira firmu koja će pisati desetogodišnju strategiju razvoja vinarstva takođe dobilo i kancelarije, pristup državnim podacima, mejl adresu, ali i novac kroz dva sporna posla o kojima je Pištaljka pisala. Na događajima ovog udruženja gosti su najviši državni funkcioneri, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar finansija Siniša Mali, a na istim događajima pojavljuje se i sin predsednika republike Danilo Vučić. Udruženje ne krije da je nastalo na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, ali odbija da objasni koju funkciju njegov sin ima u udruženju.
 
Da je strategiju platila država, a ne Savez vinara može se zaključiti iz izjave docenta na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu i predsednika upravnog odbora Saveza vinara i vinogradara Marka Malićanina. Pravdajući kašnjenje strategije, koja je trebalo da bude usvojena u februaru, Malićanin je za portal Vino.rs izjavio da program nije kasnio zbog manjka novca, već zbog problema u vezi sa obezbeđenjem zakonskih okvira za isplatu. Kako je tada naveo, i Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede obezbedili su novac za tu strategiju.
 
Vinogradarska strategija usvojena je krajem decembra prošle godine, a u njoj se nalaze podaci, pa čak i cele rečenice iz elaborata koji su ranije napisani i na kojima se nalazio logo firme "Horvat HTL". Pištaljka je već pisala da su elaborate kupile poljoprivredne stručne službe, inače preduzeća u 100 odsto državnom vlasništvu, iz raznih gradova po Srbiji, a po nalogu ministarstva i mimo zakona o javnim nabavkama.
 
Branislav Miletić, u čijoj se biografiji može videti da je radio u ministarstvu ali i u nevladinoj organizaciji Transparentnost Srbija gde je bio izvršni direktor, sada kao privatni konsultant ne vidi problem što država nije raspisala javnu nabavku za pisanje programa, ističući da su oni dobili posao da napišu "pauerpoint" i vord dokument na temu razvoja vinogradarstva. "Mi smo posao dobili od Saveza vinara, šta su oni posle sa tim radili - ja ne znam. Oni su nas platili", rekao je Miletić.
 
Kako je Miletić objasnio, kompanija je slične dokumente radila za Istru, u Francuskoj i Italiji, a Savez vinara ih je angažovao da urade strategiju kao što je kompanija već radila u Istri. "Posao smo radili u saradnji sa kancelarijom iz Zagreba i još dve agencije iz Italije i Slovenije, a radili smo i intervju sa profesorom (Dragoslavom) Ivaniševićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu", rekao je Miletić.
 
Ministarstvo tražilo da Poljoprivredni fakultet napiše strategiju za šest dana
 
U usvojenom programu razvoja vinarstva piše da je donet u širokom konsenzusu koji je uključio i Poljoprivredni fakultet u Beogradu. Redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Nebojša Marković potvrdio je za Pištaljku da je bio među kontaktiranima za ovaj posao, ali i objasnio zbog čega nije učestvovao.
 
"Mi smo dobili zadatak od ministarstva da napišemo strategiju za pet, šest dana i da pošaljemo osnovne elemente. Odbio sam da u tome učestvujem, jer je za pisanje strategije potrebno najmanje godinu dana", rekao je Marković.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević i pres služba ovog ministarstva odbili su da odgovore na novinarska pitanja u vezi sa izradom vinogradarske strategije.
 
Profesora Dragoslava Ivaniševića iz Novog Sada Pištaljka je kontaktirala kada su pokušali da dobiju stručno mišljenje o tome da li je opravdano da državne savetodavne službe kupuju elaborate od Saveza vinara. U telefonskom razgovoru je opravdavao saradnju SVS-a i poljoprivrednih stručnih službi, ali je odbio da bude citiran u tekstu jer nije video elaborat.
 
Da li je država platila "Horvat HTL-u" dva puta za isti sadržaj koji se nalazi i u elaboratu i u programu vinarstva nije jasno jer nadležni kriju koliko je i šta plaćeno. Po podacima Uprave za trezor, za elaborate koji su delom prepisani u program plaćeno je 12,5 miliona dinara tokom 2019. i 2020. godine.
 
Celu priču čitajte na sajtu Pištaljke.
  • Mučenik

    17.07.2021 07:16
    СВЕ ЈЕ ПО УСТАВU, А KOJИM?
    Патриота и душебрижник грађанки и грађана Србије, неприкосновени и уникатни владар, ΛV због лошег одзива за вакцинацију, а да спаси народ од корона вируса, увео би обавезну вакцинацију, али се то коси са одредбама Устава. Пита се народ од када почео да поштује Устав, када је до сада он био у овој земљи на брдовитом Балкану председник, премијер(ка), министар свих министарстава, закон, устав, полиција, војска, палио и гасио у земљи, а сада одједанпут не може да крши устав, а кршио га на сваком кораку. Шта ли га натера да мења своје понашање, ставове и руковођењем. Његови сарадници му служили само да климају главом на његовим беседама, шлихтају се и његове речи и реченице понављају као папагаји на јаве и у сну. Да не верује човек, можда се код нас враћа демократија? Само што су лесковчани чули за поштовање устава, позвали га на Парадајз фест. Добро се добрим чува. Он је све по уставу отимао пензије а по том истом уставу неће да врати отете пензије, смањивао и повећавао плате по свом нахођењу, а не по уставу кога помиње. .
  • s

    16.07.2021 07:36
    s
    Danilo, ne mogu da verujem.
  • DiKa

    16.07.2021 06:51
    Ccc
    Recimo saznati ko stoji iza rasturanja i privatizovanja Navipa, vlasnik je blizu "vrha" pa ce sada da dobiju i novce , čim država odluči da je "ulaganje u vinarstvo podjednako bitno kao i ulaganje u prosvetu", a nakon sto su dobili pune buradi i već "flaširan" VOJVODJANSKI brend. Šteta i za ljude koji su tamo radili, i za vojvodjanske vinograde i za "kapljicu".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.