Turski hakeri napali sajt Uprave za javni dug, ostavili poruku u vezi sa Srebrenicom

Turska hakerska grupa "Akincilar" hakovala je sajt Uprave za javni dug Ministarstva finansija Srbije.
Turski hakeri napali sajt Uprave za javni dug, ostavili poruku u vezi sa Srebrenicom
Foto: 021.rs (Screenshot)
Sajtu Uprave za javni dug na adresi javnidug.gov.rs bio je onemogućen pristup. Ukoliko biste to pokušali, preko ekrana bi se prikazala poruka da je sajt hakovala grupa "Akincilar". 
 
U međuvremenu, uspostavljena je kontrola nad sajtom. 
 
Hakeri su okačili fotografiju hale u kojoj se nalazi veliki broj kovčega, uz ispisane brojeve "8372". U pitanju je broj ubijenih u genocidu u Srebrenici.
 
Hakeri su na turskom napisali i "unutmadik", što znači "nismo zaboravili". Inače, "Akincilar" na turskom znači "jurišnici".
 
Portal 021.rs kontaktirao je Ministarstvo finansija sa pitanjima u vezi sa ovim hakerskim napadom.
 
"Akincilar" je poznata turska hakerska grupa, koja je prethodnih godina napadala razne sajtove. Napadali su grčke državne sajtove, kao što su sajtovi ministarstava spoljnih poslova i vojske, ali i sajt "Honde" u Grčkoj.
 
Na njihovoj meti su se našli i sajtovi političara koji su tvrdili da se dogodio genocid nad Jermenima, ali i organizacije koje su oponirale turskim i islamističkim interesima. Grupa je 2011. hakovala sajt francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo zbog karikatura proroka Muhameda, a na meti su bili i američki, izraelski, grčki i kurdski sajtovi.
 
Ova hakerska grupa podržava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a sajtove u nekoj državi ume da napadne nakon što dođe do "razmirica" sa Turskom.
 
Uprava za javni dug je osnovana 2009. godine, a kako se može videti u arhivi, u pitanju je organ u sastavu Ministarstva finansija, koji ima ulogu obezbeđivanja likvidnosti države i podrške vladinim organima, javnim preduzećima i drugim državnim institucijama u finansiranju projekata od javnog značaja. Ona je, između ostalog, nosilac politike javnog duga "kao jedne od osnovnih grana makroekonomske politike i ima stabilizacionu i razvojnu funkciju". 
  • Лиманац

    17.07.2021 22:42
    Геноцида није било.
    А шта ћемо са Јерменима?
  • Imre

    16.07.2021 22:02
    Zloco
    Vidim da me ne predstavljen komentator okarakterisao neki zloco,lovac na greske u izboru slova,gde sam umesto istocnog napisao iztocnog,jer se na tastaturi slovo S nalazi iznad sloba Z.Posto se sluzim tabletom,moguce su greske u izboru i zameni susednih slova.
  • Insan

    16.07.2021 18:28
    Hmmmm ...
    Pitam se, a od kada to mi u Srbiji zlocin u Srebrenici nazivamo genocidom? Koliko se secam skoro su izglasali u Crnoj Gori rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali mi koliko se secam nismo, to je za sada zlocin, a ne genocid, jer je to prejaka rec za nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.