Vesić u lošoj kopiji "Oušnovih 11": Kako je Beograd hteo da povrati sliku Paje Jovanovića

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić oglasio se nakon zaplene čuvene slike Paje Jovanovića na beogradskom aerodromu i naglasio da će "Stražar" ipak završiti u Muzeju grada Beograda.
Vesić u lošoj kopiji "Oušnovih 11": Kako je Beograd hteo da povrati sliku Paje Jovanovića
Foto: 021.rs
Carinici su 15. jula na aerodromu Nikola Tesla zaplenili umetničku sliku čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića koju je jedan putnik pokušao da spakovanu u prtljag, bez prijavljivanja unese u zemlju.
 
"Sada mogu da kažem tajnu koju su znali samo Ministarstvo kulture i Muzej grada Beograda. Nedavno je u Beču održana licitacija na kojoj je prodavana ova slika. Muzej grada Beograda, koji prati sve umetničke prodaje u svetu kako bismo znali prodaje li neko naše umetničko blago, obavestio me je o tome. Nismo smeli da se javno oglasimo da je Grad Beograd zainteresovan da kupi sliku jer bi porasla cena", napisao je Vesić na Fejsbuku.
 
 
Zamenik gradonačelnika Beograda je otkrio da je postojao plan da "Stražar" završi u Beogradu.
 
"Zamolio sam jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda. Oni su bili spremni da plate do 50.000 evra, bili su na licitaciji, ali slika je prodata za više nego duplo višu cenu. Bilo mi je žao zato što sliku nismo vratili u Beograd. Zato me je današnja vest da je naša carina otkrila sliku kod kupca koji je hteo da je unese u zemlju bez prijave veoma obradovala. Jer ova slike Paje Jovanovića ipak će biti u Muzeju grada Beograda. Kako bi naš narod rekao - Nije kome je rečeno nego kome je suđeno", naveo je Vesić.
 
Podsetimo, prekršaj je otkriven prilikom kontrole putnika koji su u Beograd doleteli iz Beča. Jedan od njih, 39-godišnji Beograđanin se po preuzimanju prtljaga sa karusela uputio ka izlazu sa aerodroma preko zelenog kontrolnog prolaza, nemenjenog putnicima koji nemaju ništa za carinjenje, saopštila je juče Carina Srbije.
 
Nakon što je bez obzira na to njegov prtljag detaljno pregledan, ispostavilo se da se među garderobom i ličnim stvarima nalazi i uramljena slika Stražar, dimenzija 70x56 cm, čuvenog Paje Jovanovića.
 
Carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a. 
  • ex chapman

    21.09.2021 15:26
    cije su to pare?
    verovali ili ne ne postoji zlocin bez zrtve. uvek neko mora da skikne da bi se lopovi obogatili
    I ove pare su od nekog otete - da li od bolesne dece ili od penzionera ili od postenih privrednika (ima i takvih) koji uredno placaju svenporeze i carine
    PS otkad to Vesic odlucuje sta ce se raditi sa stvarima zaplenjenim na carini? da nije postao i zamenik direktora uptave carina? sliku ce on licno, kao svoj plen, poklojiti muzeju. a one evre ce zadrzati ;)
  • Magla svuda..

    21.09.2021 13:48
    Magla oko nas..
    Kod vas u ogromnog grupi muljatora uvek je sve mutno,državna tajna,šta te briga koliko smo platili,neću da kažem,prijavljeno je kada bude trebalo saopštićemo javnosti......jaooo bljuc.
  • Vesi

    17.07.2021 23:22
    Mesi
    plati kaznu i carinu i caoooo. Sta lupeta ovaj...kako da ga nazovem?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija