Napadi na novinare: Jedan slučaj rešen, 14 prijava odbačeno

Od početka godine do 30. juna, evidentirano je 46 slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara, pokazuju podaci Republičkog javnog tužilaštva.
Napadi na novinare: Jedan slučaj rešen, 14 prijava odbačeno
Foto: Pixabay
Od tog broja, kako je na sastanku Radne grupe za bezbednost novinara, rekao zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković, rešeno je 32,16 odsto, javlja Udruženje novinara Srbije.
 
Ovaj procenat obuhvata jednu pravosnažnu presudu i 14 odbačenih slučajeva, jer je ustanovljeno da nema elemenata krivičnog dela, ukazuje Slobodan Radičević, predstavnik Udruženja novinara Srbije (UNS) u  Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara,   i predsednik Izvršnog odbora UNS.
 
Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva u jednom predmetu doneta je pravosnažna osuđujuća presuda, u četiri predmeta u toku je postupak pred sudom, u šest je doneto rešenje o odbacivanju krivične prijave, a u osam je napravljena službena beleška.
 
U pet slučajeva je u toku postupak sprovođenja dokaznih radnji, u 20 se prikupljaju potrebna obaveštenja, a u dva ni nakon preduzimanja mera u predistražnom postupku učinilac nije identifikovan.
 
"Reč je o situaciji o kojoj često raspravljamo na radnoj grupi, a to je da veliki broj događaja, koji mi novinari smatramo napadom ili ugrožavanjem bezbednosti kolega, ostaju ispod radara zakona. Dakle, zakon ih ne prepoznaje kao krivično delo. Sve vreme i kolege i ja podvlačimo da se mora dopuniti Krivični zakonik tako da obuhvati i situacije koje predstavljaju realnu opasnost po bezbednost novinara, a sada nisu zakonom propisane", istakao je Radičević.
 
Radičević ocenjuje da kod predstavnika države sada postoji više sluha za argumentaciju novinara, ali da je reč o dugoročnom procesu za koji je važan i povratak za sto Radne grupe udruženja koja su je napustila.
 
"Važan je i podatak predstavnika ANEM-a Verana Matića da je putem novoustanovljenog SOS telefona registrovano oko 100 poziva novinara i medijskih radnika. Od tog broja 80 prijava je upućeno iz lokalnih medija. U svim pozivima bilo je elemenata ugrožavanja bezbednosti novinara. Takođe, primetan je i pad broja prijava u poslednjih mesec dana. Da li je tu reč o efikasnom učinku državnih organa, slučajnosti ili nečem trećem, prerano za zaključivanje", rekao je on. 
  • Iva

    17.07.2021 20:44
    @Loki
    Ovde je to veoma šarolika grupa sa više nezavisno zavisnih udruženja. Bolje vi pitajte kad će se otkriti ubice naših novinara, pre nego Holanđanima prigovarate.
  • Loki

    17.07.2021 14:26
    eh
    U Holandiji ih ubijaju tako da bolje da bi trebalo dati savet ovima iz EU kako se ponaša prema novinarima.
    Oni ne bi propustili priliku nama da dele lekcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija