Đaci više uzimali privatne časove: Obrazovni sistem pogrešno usmeren na ocene

Broj roditelja koji su plaćali privatne časove zbog onlajn nastave povećan je za 10 odsto, u odnosu na period pre pandemije.
Đaci više uzimali privatne časove: Obrazovni sistem pogrešno usmeren na ocene
Foto: Pixabay
Više od polovine roditelja čija deca se oslanjaju na pomoć privatnih nastavnika kažu da su zbog novih okolnosti rada škola izdvajali još više novca za tu namenu. U istraživanju portala Nova ekonomija, 63 odsto roditelja je kao razlog za angažovanje privatnih nastavnika navelo to što je nastava u školi deci bila nedovoljno jasna i gradivo se prelazilo ubrzano. Četvrtina je rekla da nastavnici nisu sve predavali, dok je 8,5 odsto plaćalo deci privatne časove jer im je školsko gradivo bilo teško.
 
Vlasnica jedne novobeogradske privatne škole kaže za taj portal da je obim posla bio povećan za oko 30 odsto i da su se najviše tražili časovi matematike i fizike, a da su ovog proleća najpopularnije bile pripreme za kombinovani test za malu maturu. 
 
Njen utisak je da đake mrzi da sami prelistaju gradivo iz prethodnih razreda i da je roditeljima, iz straha da deca ne upišu lošije srednje škole, bilo lakše da izdvoje po nekoliko stotina evra da bi im nastavnici "sažvakali" lekcije. 
 
Nastavnici iz državnih škola pak smatraju da, uz sve mane nastave na daljinu, nije bilo toliko razloga za oslanjanje na pomoć sa strane.
 
Srđan Ognjanović, dugogodišnji direktor Matematičke gimnazije u Beogradu, misli da pandemija nije uticala na ekspanziju privatnih časova.
 
- Ja sam generalno protivnik uzimanja privatnih časova. Možda je nekad malo potrebna pomoć, ali uglavnom bi deca mogla i sama da rade. Obično se poveća broj privatnih časova pred malu maturu i upise na fakultet, ali mislim da to nije povezano sa pandemijom, jer oni koji su i ranije uzimali privatne časove su nastavili s tim, a ko nije, i dalje ne uzima. Pandemija je mnoge druge probleme donela – ističe Ognjanović za portal Nova ekonomija.
 
Psiholog u OŠ "Sveti Sava" u Bačkoj Palanci Dragan Prpa se slaže da problem paralelnog sistema školovanja nije u pandemiji, već u tome što je naš obrazovni sistem pogrešno usmeren na ocene koje su, kako kaže, moneta za upis u srednju školu. 
 
Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj" navodi da se potražnja za privatnim časovima pojačala ne samo zbog mature i činjenice da su deca izgubila skoro dve školske godine, već i zbog toga što nisu imala redovnu nastavu u učionicama. 
 
- Ne bih rekla da su roditelji ti koji primarno insistiraju na boljim ocenama, sistem je takav da je to važno na kraju ukoliko želite da dete po završetku osmog razreda ima izbor. Na kraju sve se svodi na bodove, a za bodove je uspeh u školi važan koliko i rezultat na završnom ispitu. U celoj priči postoji i nesklad između škola u pogledu kriterijuma, dakle, imamo neujednačenost u samom startu – kaže Dragana Soćanin.
  • Majka

    18.07.2021 22:52
    Mogu reci da je moje dete kao maturant jedan intelektualac u odnosu na mnoge "vukovce". Sa njim se radilo od malena, jer takvo je dete, u dve skole koje je pohadjao nastavnici se divili u cudu da takvo dete postoji. Prvo sa kucnim vaspitanjem, empatijama za druge, osecajno, neiskvareno, puno znanja. Online nastava takvom djaku nije odgovarala mada se dobro snalazio jer je imao jaku osnovu sem iz hemije koju je dobio kao nov predmet pocetkom korone. Posto tu nisam mogla da pripomognem kao sa matom i jos nekim oredmetima placala sam privatne casove. Ne moze mi niko reci da online nastava sa losim predavanjima na rts u, losom organizacijom celog sistema moze biti korisna kao normalna. Ako se krene online roditelji treba da zahtevaju od skola da svaki nastavnik isperd skolske table ispredaje gradivo i da taj cas traje 45 min. Kao sto se emisije u studiju snimaju bez gostiju, nastavnici nece biti ugrozeni ako se organizuju na ovaj nacin u skolama. Svaka skola mora to da organizuje!
  • Mihailo

    18.07.2021 14:53
    U krugu porodice često razgovarate o knjigama, matematici, muzici, svemiru, biljkama, životinjama a ne o novcu, kolima, odeći, letovanju. Onda, nekim čudom deca "ne povuku" na vas pa im je sve što "nema veze sa životom" dosadno, besmisleno, pa i prezira dostojno.
  • Nana

    18.07.2021 12:23
    @Reina
    Ma da, deca nikada nisu kriva. Kako da ne. Popričajte malo sa svojom decom svih uzrasta i sa mladima pa ćete videti nivo neznanja i nivo opšte kulture koji je sada već na nivou debilizma. Ali ih zato pitajte o "džet setu", e tu će briljirati. U moje vreme su i oni loši učenici bili obrazovaniji i zainerosavaniji za svet oko sebe od današnjih "genijalaca".

    Znam da je teško svakom roditelju da prizna da su mu deca neobrazovana, nezainteresovana da ne upotrebim teži oblik ali su to činjenice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.