Predsednik Skupštine grada Kragujevca parafrazirao Hitlera da bi izrazio oduševljenje Vučićem

Predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović, objavio je jedan od omiljenih Hitlerovih slogana "Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik Aleksandar Vučić".
Kako navodi portal Glas Šumadije, ovaj visokopozicionirani član SNS je to objavio na svom Fejsbuk profilu, u opisu fotografije sa proširene sednice Izvršnog odbora SNS-a.
 
Njegova objava izazvala je reakcije, a na društvenim mrežama počeli su da se ređaju komentari "kako su nacistički slogani omiljeni među naprednjacima".
 
 
Slogan "Jedan narod, jedna država, jedan Firer" ("Ein Volk, ein Reich, ein Führer") obeležio je celokupnu Hitlerovu ideju o Trećem rajhu, koja je u potpunosti negirala demokratiju. Adolf Hitler je posle pobede na izborima 1933. godine postao kancelar, a godinu dana kasnije posle smrti predsednika von Hindenburga preuzeo je njegovu dužnost i objedinio ulogu kancelara i predsednika, te tako preuzeo svu vlast u državi.
 
Nizom uredbi i zakona prebacio je svu vlast na sebe, a parlamentu, koji se više nije ni sastajao, ostavio je samo simboličnu ulogu. Sloganom "Jedan narod, jedna država, jedan Firer", jasno je pokazao težnju za apsolutnom vlašću, koja ga je kasnije i dovela na poziciju neograničenog diktatora. Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca, na svom Fejsbuk profilu upotrebio je apsolutno identičan slogan i "označio" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
Na pitanje ovog portala da prokomentariše kakvu poruku je ovom objavom želeo da pošalje svojim pratiocima, Petrašinović je odgovorio da nije znao da je to bila Hitlerova parola i ubrzo posle razgovora uklonio spornu rečenicu iz svoje objave.
 
"Nisam znao da je to bio Hitlerov slogan, da sam znao ne bih ga upotrebio. Poruku koju sam želeo da pošaljem je bila da smo jedinstveni oko Srpske napredne stranke, kao državotvorne i najmasovnije stranke oko naše zemlje, koja nam je svima na prvom mestu i oko predsednika koji je i predsednik stranke i predsednik zemlje", odgovorio je za Glas Šumadije predsednik Skupštine grada Kragujevca.
 
Miroslav Petrašinović je predsednik Skupštine grada Kragujevca od 2016. godine i trenutno obavlja drugi mandat na toj funkciji. U zvaničnoj biografiji stoji da je član Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, kao i da je 2015. izabran za potpredsednika Gradskog odbora u Kragujevcu, a na toj funkciji je i danas.
  • EvoOvako

    21.07.2021 10:09
    Kada jedna
    Velika kompanija ima problem sa zaposlenima, ona ne može mnogo da ih menja, jer novi radnik će potrošiti prilično vremena da se uhoda i nauči posao.
    Nije problem u Vučiću. Siguran sam da mu Vučić nije rekao da to uradi. To rade podguzne muve da bi se dodvorili.
    Problem koji Vučić ima jeste što ne može promeniti ljude/saradnike.
  • 080

    21.07.2021 07:18
    Providno
    Ne postoji osoba na zemaljskoj kugli, koja ne zna ko je Firer.
    Došli smo dotle da svako može sve da objavi pa da se pozove na neukost i tobože "neznanje".
    Treba kažnjavati svakoga ko se nije informisao a javno objavljuje komentare. Odgovornost!
  • Običan čovek

    19.07.2021 23:13
    Tipično
    Tipično za većinu, neobrazovani, neobavešteni, idealni za slepo idolopoklonstvo. Biće toga sve više i više...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.