Vukovci često ne opravdaju petice na prijemnom: Ocene se poklanjaju od nižih razreda pa do mature

Najbolji učenici, koji tokom četiri razreda srednje škole zabeleže samo petice, što im prilikom upisa na fakultet donosi 40 bodova, na prijemnom ispitu za fakultet često ne opravdaju status vukovaca.
Vukovci često ne opravdaju petice na prijemnom: Ocene se poklanjaju od nižih razreda pa do mature
Foto: 021.rs
Nije malo onih koji ostaju ispod crte za budžetsko studiranje, pišu Novosti. Tako je na primer na Mašinskom fakultetu u Beogradu među kandidatima bilo vukovaca koji se nisu proslavili, pa je jedan  osvojio svega 19,5 bodova, od maksimalnih 60 poena, a njegovi vršnjaci 25,2 boda, 26,7 ili 27 bodova, što je ispod svih očekivanja s obzirom na to da su tokom celog školovanja imali petice iz matematike.
 
- To je veliki problem, koji mora što pre da se reši. Kvalitet srednjoškolskog obrazovanja nije zadovoljavajući, a rešenje je uvođenje državne mature na kojoj bi đaci pokazali sve što znaju i na kojoj ne bi bilo pristrasnosti u ocenjivanju - upozorava dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović.
 
On ističe da je uočljivo da na prijemnom vukovci zadatke urade slabije od vrlodobrih đaka. Dodaje da fakulteti nemaju instrument da naprave korekciju i da to može samo država.
 
- Jedna od mera je veće ulaganje u obrazovanje, pitanje je da li slabo plaćeni nastavnici mogu da urade nešto više. Moraju se povećati zarade, dodatno edukovati nastavnici, uvesti moderna nastavna sredstva koja bi zamenila sistem kreda-tabla - kaže profesor Mitrović. 
 
Ni na drugim fakultetima, ako je suditi po rang-listama, vukovci se nisu proslavili. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu najlošiji vukovac osvojio je 31 bod - iz hemije svega 13, a biologije 18. "Kolega" ispred njega stekao je tek 32 boda - 16 iz hemije i 15 iz biologije. I oni su tokom celog školovanja iz ova dva predmeta imali sve petice.
 
Na FON se prijavilo 356 vukovaca, od kojih je njih 29 osvojilo ispod 30 poena ili manje od polovine ukupnog broja bodova. Na ovom fakultetu više od 50 bodova osvojilo je 234 kandidata, između 30 i 50 bodova osvojilo je 93 brucoša. Inače, niko od kandidata nije osvojio svih 100 poena.
 
Ni na odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakulteta, gde je na jedno mesto konkurisalo šest maturanata, niko od vukovaca nije osvojio svih 60 poena. Prvi na listi je iz testa znanja imao 27, a iz testa opšte informisanosti 24 - ukupno 51 bod, dok je najlošiji vukovac koji je konkurisao na psihologiju osvojio 24 poena iz testa znanja i 16 iz testa opšte informisanosti, prenose Novosti.
 
Sa ovim problemom susreće se i Ekonomski fakultet, a dekan Branislav Boričić ističe da je zbog toga važan prijemni ispit koji je korektivni faktor, razbija sve poredrasude o odlikašima i pokazuje pravo stanje stvari.
 
Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže da su ocene izgubile svaku vrednost - poklanjaju se od nižih razreda osnovne škole pa do mature, te da otud imamo hiperprodukciju vukovaca.
 
- Kada ti đaci naiđu na prvu ozbiljniju prepreku kao što je prijemni ispit i stanu na crtu onima koji imaju znanje vidi se koliko su i deca i roditelji zavaravani peticama, a sistem pogrešan - kaže Markov.
  • Bojana

    17.08.2021 12:32
    Funkcionalna nepismenost
    Živa istina, a još veća je da pojedini nastavnici treba da nauče gradivo pre nego uđu u učionicu, npr. u mnogim osnovnim školama nema više pravopisnih vežbi jer ni sami nastavnici srpskog jezika ne znaju da ih isprave, pa zašto bi ih onda davali. Takvi slučajevi postoje upravo u Novom Sadu, ko kontroliše znanje i diplome zaposlenih da li na adekvatan način i ispravno prenose deci znanje? Da li postoji obnavljanje licenci, verujem da 30% nastavnika srpskog jezika u osnovnim školama ne bi imalo ni 10 bodova na završnom testu. proverava li neko njihovu stručnost?
  • Sara

    22.07.2021 18:55
    Kod mog deteta u razredu bilo je 9 vukovaca, toliko jedva bude u jednoj celoj generaciji,a u generaciji je bilo blizu 50 njih sa vukovom diplomom to je uzasno preterivanje 1 do dvoje iz razreda moze stvarno zasluziti ovo sve ostalo je magareca usluga ni za sta!
  • Maja

    20.07.2021 05:37
    Ludilo mozga
    Ziva istina moje dete vrlo dobar djek uradilo prijemni bolje od odlikasa nije bilo prepisivanja ali je bilo poklanjanja ocena.Mada ima predmeta iz kojih je i moje dete dobilo nezasluzenu ocenu sto mi se ne dopada jer ce joj kad tad doci glave.Deca su nam generalno nepismena ne znaju osnovna pravila gramatike srpskog jezika ali zato znaju engleski.Pa nismo englezi nego srbi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija