Đerlek: Država sprema nove mere da stimuliše vakcinaciju

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Mirsad Đerlek, kaže da će država ovih dana da izađe s paketom novih mera za stimulaciju vakcinisanja.
"Evidentno je da će četvrti talas korone biti mnogo jak ako ne povećamo procenat vakcinacije i zato država sprema niz mera za stimulaciju vakcinacije. Sve detalje će država predstaviti narednih dana. A kada bih se ja pitao, uveo bih obaveznu vakcinaciju za sve građane", rekao je Đerlek za Kurir.
 
"U prethodnih 200-250 godina imunizacija je spasavala države i planetu, i to je jedini način da izborimo s epidemijama. Postoji ozbiljna opasnost da se odugovlačenjem vakcinacije pojavi mutant rezistentan na vakcine. I zato pokušavamo na sve načine da u što kraćem vremenu imunizujemo što više ljudi", naglašava Đerlek.
 
On ističe da se u početku mislilo da je 60 odsto vakcinisanih dovoljno za kolektivni imunitet, a sada je to već 80 odsto.
 
"Ovim oklevanjem s vakcinacijom, povećali smo za 20 procenata prag za kolektivni imunitet. Obavezna vakcinacija je moje lično mišljenje, a naravno, glavnu reč o tome šta nam je najbolje činiti daće struka i državni vrh, koji će gledati da pretrpimo što manje štete kad je zdravlje stanovništva u pitanju, ali i ekonomija bez koje je nemoguće sve što smo radili sprovesti u delo", navodi Đerlek.
  • Jovana.

    20.07.2021 22:51
    Lako je vakcinisati neka mala mesta od 6000 do 40.000 stanovništva.


    Ruma ima 40.000 stanovništva verujem da su tamo svi poptuno vakcinisani,Beočin ima 6600 stanovnika svi poptuno vakcinisani itd.



    Veliki gradovi su problem što se tiče vakcinacije.
  • Милош

    20.07.2021 21:17
    Mila
    Које су Ваше референце ???
    Ви први не знате ништа о вакцини али слепо верујете у њу из страха за сопствени живот а не што сте стручни и компетентни !
    Када сте "елита" зашто Вам је држава и друштво на рубу пропасти, стручни сте учините нешто ?!
    Одакле Вам право да етикетирате своје суграђане ?
    Вероватно су Вам сви предци били "ноблес елита"?!

    Искрено, благо оном чији нисте !!!
  • Mila

    20.07.2021 16:15
    @Djole
    Šta je Djole, boli istina haha Hajde da čujemo tvoje argumente protiv vakcinacije. Repertoar je već sigurno poznat "ne znaš sastav vakcine", "Bil GejC stavio čip", "duboka država želi da pokori ljude".. Bla, bla, bla.. Bolje prati naučnike i ono što oni govore, a ne antivaks manipulatore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.