Podnete krivične prijave za urušavanje zgrade na Vračaru, izvođač negira krivicu

Građevinski inspektor podneo je krivične prijave Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru.
To je saopštio gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove, uz apel građanima da poštuju rešenje o zabrani korišćenja stambenog objekta u Vidovdanskoj ulici.
 
Sekretarijat za inspekcijske poslove uputio je dopis Inženjerskoj komori Srbije, kako bi se preispitalo postupanje i utvrdila odgovornost članova Komore.
 
Sekretarijat navodi da je u postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno da investitor poseduje građevinsku dozvolu izdatu 22. aprila 2021. godine, kao i potvrdu o prijavi radova od 14. maja 2021. godine.
 
Dodaje se da dva vanredna inspekcijska nadzora, koja su obavezna po članu 175. Zakona o planiranju i izgradnji, nisu sprovedena zato što "za predmetnu lokaciju nisu podnete prijave građevinskoj inspekciji pre urušavanja objekta".
 
Po saznanju da je 16. jula došlo je do urušavanja objekta na susednoj parceli, građevinski inspektor je po hitnom postupku doneo rešenje o zabrani korišćenja urušenog objekta, "jer je na licu mesta utvrđeno da bi korišćenjem objekta bezbednost i sigurnost stanara bila ugrožena".
 
Sekretarijat apeluje da građani "poštuju izrečenu zabranu, s obzirom na to da je objekat i dalje nebezbedan".
 
Istog dana je građevinski inspektor doneo rešenje o hitnoj obustavi svih radova, izuzev onih koji se odnose na obezbeđenje temeljne jame, a investitiru je naloženo da odmah "izradi odgovarajuću projektnu dokumentaciju, koja se odnosi na obezbeđenje temeljne jame i susednih objekata, overenu od strane odgovornog projektanta", kao i da potom izvede "neophodne radove" na zaštiti susednih objekata, okoline i saobraćaja.
 
Sekretarijat za inspekcijske poslove naglašava da je izvođač radova u obavezi da pismeno upozori investitora, kao i Sekretarijat, o nedostacima u tehničkoj dokumentaciji i nastupanju nepredviđenih okolnosti koje su od uticaja na izvođenje radova i primenu tehničke dokumentacije.
 
"Napominjemo da izvođač radova nije obavestio Sekretarijat za inspekcijske poslove o bilo kakvim nepravilnostima na gradilištu iako je, po izjavama stanara bio obavešten o oštećenjima koje je izvođenje radova izazvalo na susednom objektu", navedeno je u saopštenju.
 
Na osnovu konstatovanog stanja građevinski inspektor je odmah sa lica mesta obavestio Prvo osnovno javno tužilaštvo o činjeničnom stanju i podneo odgovarajuće krivične prijave protiv odgovornih lica.
 
Izvođač radova negira krivicu
 
Izvođač radova i odgovorna osoba gradilišta u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, Milovan Radojević, odbacio je odgovornost za rušenje zgrade u toj ulici tvrdeći da nema ništa sa radovima, kao ni sa urušavanjem zgrade.
 
"Nemam ja ništa sa tim, ni sa radovima, ni sa urušavanjem", rekao je za "Blic" Radojević, čije se ime navodi na građevinskoj tabli kod gradilišta u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, pored kojeg se urušila zgrada.
 
Radojević je direktor firme "Ropeber Studio d.o.o.", koja je pre nego što je počela da se bavi građevinom, snimala filmove za odrasle, ali je Radojević naglasio i da nema nikave veze ni sa pornografijom, navodi na svom portalu "Blic".
 
Radojevć tvrdi da "on i njegova firma nemaju nikave veze ni sa urušavanjem ni sa radovima" i da je njegovo preduzeće bilo angažovano "za sasvim druge radove, koji nisu bili ni započeti", a uz to je i "ugovor koji je imao sa investitorom raskinuo".
 
"Kao što sam i policiji rekao, 'Ropeber Studio' i Milovan Radojević nemaju nikakve veze sa urušavanjem u Vidovdanskoj ulici, jer je investitor sa mnom ugovorio radove koje je tek trebalo obavljati, koji nisu ni mogli biti započeti dok se ne završe radovi za koje je bila angažovana druga firma", tvrdi Radojević za "Blic".
 
Na pitanje ko je onda kriv i ko je kopao za temelje, Radojević tvrdi da ne zna i da je njegova firma "Ropeber Studio" bila angažovana za izvođenje temelja, armirno-betonske radove, stubove, ploče, ali je čak i za te radove ugovor "usmeno raskinut", jer je njegova firma, kaže, "bila zauzeta radovima na drugim gradilištima i nije mogla da se obaveže da će radove vršiti onom brzinom kojom je to želeo investitor".
 
"Tek kad se ceo iskop završi, tek tada bih ja došao sa svojim ljudima da armiramo temelj, da betoniramo i ostalo, ali do tih radova se nije ni došlo", rekao je Radojević za "Blic", navodeći kako mu je i građevinska inspekcija potvrdila da će krivična prijava biti podneta.
 
Na zgradi u Vidovdanskoj se u međuvremenu srušio još jedan sprat, a stnari su imali sastanak sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, ali o tome još ne žele da govore za medije.
  • ne znam

    21.07.2021 11:55
    verovatno je stanarima nesto ponudjeno cim mogu mirno da gledaju ovo...
  • gradjaninX

    21.07.2021 11:05
    Nije kriv investitor, kriv je uvek odgovorni arhitekta koji je bio zaduzen za izgradnju od projekta pa do predavanja zavrsene zgrade. Zajedno sa njim je kriv i zavod za izgradnju, jer nije kontrolisao sta radi onaj odgovorni arhitekta.
  • KOMORA

    21.07.2021 08:57
    Odgovornost članova komore ?????
    Ko li je to predložio ?
    Ko je potpisao dopis komori, navedite ime znalca ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija