IT firma povezana sa vlastima zadužena za zaštitu od poplava

Vodoprivredno privredno društvo (VPD) Smederevo je za 661.000 evra kupila IT kompanija "Khaoticen", koja poslednjih godina dobija niz višemilionskih poslova od države.
IT firma povezana sa vlastima zadužena za zaštitu od poplava
Foto: 021.rs
Kako piše Nova ekonomija, Ministarstvo privrede je u oktobru 2020. godine rapisalo javni poziv za privatizaciju VPD Smederevo. Krajem meseca, Ministarstvo menja uslove i umesto da od zainteresovanih firmi traži da se "kao pretežnom, bave delatnošću iz sektora F - građevinarstvo", kvalifikacioni uslov postaje da firmama bude "registrovana pretežna delatnost iz sektora F - građevinarstvo".
 
Ministarstvo privrede Novoj ekonomiji odgovara da uslov nije promenjen već da  je "samo dodatno precizirano jer učesnici u postupku treba da dostave dokaze o ispunjavanju kvalifikacionih uslova pa je bilo potrebno precizirati".
 
Međutim, ovako definisan uslov omogućio je da "Khaoticen" već u novembru promeni svoju delatnost iz "ostale usluge informacione tehnologije" u "izgradnja hidrotehničkih objekata", piše Nova ekonomija.
 
U martu je potpisan Ugovor o prodaji kapitala Vodoprivrednog privrednog društva Smederevo, a kupac je formalno firma koja se bavi građevinarstvom, a zapravo IT kompanija Khaoticen.
 
VPD Smederevo zaduženo je za sprovođenje odbrane od poplava i drugih oblika zaštite od štetnog dejstva voda, staranje o funkcionisanju vodnih objekata i sistema, održavanje regulacionih i zaštitnih objekata i pratećih uređaja na njima, navodi se u dokumentaciji koja je bila objavljena na sajtu Ministarstva privrede. 
 
Primarni poslovi kojima se VPD Smederevo bavilo u poslednje tri godine odnosili su se na redovno održavanje nasipa i kanala JVP Srbijavode i redovno i investiciono održavanje kanalske mreže Javnog preduzeća Elektroprivrede Srbije (EPS) i Hidroelektrane Đerdap, piše Nova ekonomija.
 
Prihodi firme Khaoticen na domaćem tržištu su za tri godine porasli više od 20 puta. Oni su 2017. godine iznosili 67,4 miliona dinara, 2018. godine 589,4 miliona, a 2019. godine 1,4 milijardi dinara.
 
VPD Smederevo je 2017. godine imalo prihode 84,2 miliona dinara, 2018. godine 102,2 miliona dinara, a 2019. godine 120,7 miliona dinara, otkriva Nova ekonomija.
 
Kako se navodi u tekstu Nove ekonomije, ministarstvo je menjalo objavljenu dokumentaciju nakon novinarskih pitanja, pa je dokument koji je prvobitno imao 180 strana, spao na 27, a neki od "izgubljenih" podataka odnose se na poslovanje "Khaoticena" i "VDP Smederevo". 
 
Vlasnik i direktor "Khaoticena" je Siniša Narić. Narić je vlasnik i firme BD Agro Investment, koja je osnovana u maju 2020. godine. Prve dve nedelje postojanja, preduzeće je bilo u vlasništvu BD Agra iz Dobanovaca. Ovu kompaniju u stečaju kupila je Agrounija 2019. godine. U registru stvarnih vlasnika kao stvarni vlasnik BD Agra i Agrounije upisan je biznismen Miodrag Kostić.
 
Celu priču čitajte na portalu Nova ekonomija.
  • Jao

    22.07.2021 01:55
    It stručnjake plaćamo mesečno par hiljada eura, ali zato doktora nuklearne fizike, kao saradnika u nastavi na fakultetu 40-50.000 dinara. To je Smrdija i njena ekspertska vlast.
  • попара

    21.07.2021 19:40
    ...
    Napravili su aplikaciju koja zaustavlja nabujalu vodu. Svaka čast štreberi.
  • Nebojša

    21.07.2021 17:25
    Isto kao i za vreme Đilasa
    Neka Vucic objasni u cemu je razlika izmedju Djilasovih kompanija i ove kojoj SNS daje poslove, a ovakvih je stotine.
    NEMA RAZLIKE, s tim da ovi nisu prozivani na PINK niti od strane SNS.
    Sada ce im nasipe braniti i odrzavati MIŠEVI, sto pravi sto od kompjutera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.