Državnu pomoć za noćne barove i klubove za 18 firmi u Srbiji

Pomoć od države koja je namenjena noćnim barovima i klubovima dobiće 18 firmi koje su ispunile uslove propisane Uredbom Vlade Srbije, piše Nova ekonomija.
 Državnu pomoć za noćne barove i klubove za 18 firmi u Srbiji
Foto: Pixabay
Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić je rekao da će time biti pokriveno oko 40 noćnih klubova.
 
Ukupna pomoć noćnim barovim i klubovima iznosiće 36,1 milion dinara, a maksimalan iznos koji može da se dodeli po privrednom subjektu je 36.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan stupanja na snagu Uredbe, naveli su iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za Novu ekonomiju.
 
Vlada Srbije je krajem maja donela uredbu o direktnoj i bespovratnoj pomoći barovima i noćnim klubovima koji su pogođeni korona-krizom.
 
U međuvremenu, tokom juna, Komisija za kontrolu državne pomoći obustavila je prvobitni predlog finansijske podrške noćnim barovima i klubovima, ocenivši da je predlog Vlade Srbije "selektivan", da može dovesti do narušavanja konkurencije, kao i da je neophodno da se propiše ukupan iznos sredstava za tu namenu.
 
Prema zaključku Vlade, visina sredstava koju ostvaruju noćni barovi i noćni klubovi, koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom, iznosi šest odsto od godišnjeg prometa na koji se plaća porez na dodatu vrednost, za period od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine.
 
Isplatu pomoći Ministarstvo trgovine očekuje naredne nedelje od 26. do 30. jula. Relić je za Novu ekonomiju rekao da dugove prema državi koji su se nakupili za vreme zabrane poslovanja noćni klubovi i barovi neće moći da plate novcem od ove pomoći.
 
"S druge strane, s obzirom da ne postojimo u sistemu, nemamo zasebnu šifru poslovanja, svestan sam da je ovo u samom startu bila nemoguća misija i da je i ova izborena pomoć veliki uspeh", naveo je on.
 
Na pitanje dokle je stigao proces u dobijanju šifre 'noćni barovi i klubovi' u cilju diferencijacije ugostiteljskih objekata, Relić je rekao da se nada rešenju pre novembra.
 
"Ministar finansija Siniša Mali je obećao na poslednjem sastanku da će se lično zauzeti da se to reši, pa nam ostaje da ga držimo za reč. Mi ćemo svakako dati naš predlog diferencijacije na kojem radimo i nadamo se rešenju pre novembra kako nam se ovako nešto nikad više ne bi dogodilo", rekao je on.
  • BoeserWolf

    23.07.2021 18:14
    @Mile
    Gospodine, da i Vi bijete gradjane u ime partije, imali biste iste privilegije
  • DR

    23.07.2021 14:28
    A ko meri buku noćnih klubova od kojih ne može da se spava
    30000 ljudi sa sremske strane trpi nasilje nad par splavova
  • Hm...

    23.07.2021 13:47
    Novac od naših poreza
    Ide bordelima. Genijalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.