Koalicija za slobodu medija: Kampanja provladinih medija protiv KRIK-a stvara atmosferu linča

Koalicija za slobodu medija poziva nadležne da učine sve što mogu da pod hitno zaustave opasnu i protivzakonitu kampanju koju protiv redakcije KRIK-a vode provladini mediji.
Koalicija za slobodu medija: Kampanja provladinih medija protiv KRIK-a stvara atmosferu linča
Foto: Pixabay
Navodi se da je ova žestoka kampanja započela nakon što je KRIK objavio delove transkripta iskaza Veljka Belivuka iz istrage koje je u toku, u kojem je ovaj govorio o povezanosti svog kriminalnog klana sa državnim vrhom i porodicom predsednika Srbije.
 
I ovaj put, kao odgovor na teške optužbe, svi provladini mediji orkestrirano su krenuli u kampanju kriminalizacije, diskreditacije i targetiranja novinara i redakcije KRIK-a, dovodeći ih tako u opasnost od napada i stvarajući atmosferu linča.
 
"Nedopustivo je da se na nacionalnim frekvencijama emituju višesatne emisije u kojima se KRIK, bez i jednog dokaza,  targetira kao medij u službi kriminalnih klanova samo zato što profesionalno i beskompromisno rade svoj novinarski posao. Posao svakog novinara je da piše o problemima u državi, a pogotovo ukoliko su ti problemi povezanost vlasti i kriminala. Pravo svakog građanina je da za ovakve probleme zna, kako bi mogao da donosi informisane odluke", ocenjuje Koalicija za slobodu medija.
 
Kako dodaju, nedopustivo je da se u provladinim tabloidima nastavlja kampanja protiv novinara i redakcije KRIK-a, koja inače traje već godinama, a zbog čega niko nikada nije odgovarao, iako su članovi redakcije doživljavali upade u stan, pretnje i zastrašivanje. 
 
"Ovakve kampanje postale su svakodnevica novinara i nezavisnih medija u Srbiji. U njima učestvuju i političari, poslanici i visoki državni funkcioneri, koji ne štede reči kada se radi o napadima na nezavisnu medijsku scenu. Podsećamo da su članovi Koalicije za slobodu medija u više navrata upozoravali i domaću i inostranu javnost da je situacija neizdrživa, te da je potrebna hitna reakcija nadležnih. U martu 2021, članice Koalicije napustile su Vladinu grupu za bezbednost i zaštitu novinara, upravo zbog odsustva bilo kakve reakcije na opasnu kampanju protiv portala KRIK. Ova grupa ponovo ćuti i na najnovije ispade", stoji u saopštenju.
 
Koalicija zahteva hitnu reakciju Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Ministarstva za kulturu i informisanje, kao i Tužilaštva i istovremeno poručuje da će novinari nastaviti da rade svoj posao.
 
Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres" i Slavko Ćuruvija fondacija.
  • Miroslav

    23.07.2021 16:27
    KRIK za spas Srbije
    Ovo što je KRIK objavio ima svrhu edukacije i informisanja zaslepljene i zaglupljene mase, mada izgleda ni sveta vodica toj masi ne može oči da otvori. A objavljivanje slika iskasapljenih žrtava ima samo jednu svrhu - zaštitu samoproglašene carske porodice i održavanje mafijaškog kartela na vlasti u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija