Simoviću šest godina zatvora za pokušaj ubistva Kalinića

Viši sud u Beogradu osudio je na šest godina zatvora nekadašnjeg pripadnika "zemunskog klana" Miloša Simovića, za pokušaj ubistva pripadnika istog klana Sretka Kalinića u Hrvatskoj 2010. godine.
Simoviću šest godina zatvora za pokušaj ubistva Kalinića
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Simović nije prisustvovao objavi presude, jer je izrazio želju da ne bude doveden iz zatvora, kako je rekao, "da se ne bi pravili dodatni troškovi", dok je Kalinić priveden u sud uz jake mere obezbeđenja, a vozilo kojim je doveden pratilo je nekoliko kombija žandarmerije i policije.
 
Prema rečima sudije Nikole Mikića, Simović je osuđen za pokušaj ubistva i oslobođen je plaćanja sudskih troškova jer se nalazi na izdržavanju dugogodišnje kazne zatvora.
 
Sudija je rekao i da je utvrđeno da je Simović u Kalinića ispalio dva metka i pogodio ga u grudi. 
 
I Simović i Kalinić se sada nalaze u zatvoru u Požarevcu, gde izdržavaju maksimalne zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića 2003. godine, niza zločina koje su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana", ali i više ubistava u Beogradu 2004. godine.
 
Kalinić, koji ima status oštećenog, u sudnici je bio vidno dobro raspoložen, čak je komunicirao sa novinarima.
 
Odbio je da svedoči u statusu oštećenog protiv Simovića, tvrdeći da mu je načelnik službe obezbeđenje požarevačkog zatvora Zabela, u kom obojica služe maksimalne kazne zatvora, zabranio da svedoči i tereti Simovića.
 
Simović je na početku suđenja u aprilu negirao krivicu, navodeći da neće iznositi odbranu, jer nema od čega da se brani. Na ranijim suđenjima za druga krivična dela, Simović je potvrdio da je, nakon svađe, pucao u Kalinića, jer se, kako je rekao, plašio da će on ubiti njega.
 
Pobegli iz zemlje nakon ubistva Đinđića 
 
Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje nakon ubistva premijera i akcije "Sablja" u martu 2003. godine i do ovog događaja izbegavali su hapšenje, sarađujući u novim krivičnom delima uz pomoć jataka iz regiona. Za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije.
 
Međutim, među njima je, kako su ranije ispričali pred sudom, došlo do svađe prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje pored Zagreba. Simović je tada pucao u Kalinića i pobegao.
 
Kalinić je završio u bolnici u Zagrebu, a nakon oporavka izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana nakon pucnjave u blizini granice sa Hrvatskom.
 
Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. godine je potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana".
 
Kalinić je u februaru 2012. godine pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.