Đačke ekskurzije iz 2020. slabo realizovane u junu, pomerene za jesen

Od đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava za oko 150.000 školaraca, koje su ugovorene prošle godine i zbog pandemije odložene za ovu godinu, realizovano je u junu i julu oko pet odsto.
Đačke ekskurzije iz 2020. slabo realizovane u junu, pomerene za jesen
Foto: Pixabay
Ostatak  je opet pomeren za jesen, rekao je predsednik Odbora za dečji i omladinski turizam u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (Juta) Srbije Dragoje Zekavica.
 
On je rekao da agencije koje se bave omladinskim i dečjim turizmom nisu uspele da do kraja ove školske godine realizuju ugovorna putovanja iz 2020. godine, jer je Vlada Srbije odluku o dozvoli putovanja samo u Srbiji, ali ne i u inostranstvo, donela 18. juna, a školska godina je završena samo četiri dana kasnije 22. juna i nije bilo moguće realizovati putovanja za veći broj đaka.
 
"Turističke agencije, ako ne bude nove zabrane putovanja zbog pandemije, po odluci Vlade Srbije mogu da realizuju ekskurzije planirane u inostranstvo kao zamenska putovanja u zemlji do kraja ove godine, a ako se ponovo ograniče putovanja dužni smo da vratimo novac do 15. januara 2022. godine", rekao je Zekavica, koji je i direktor turističke agencije.
 
On je ocenio da situaciju značajno komplikuje odluka Italije da realizaciju aranžmana prolongira i za 2022. godinu, a slična odluka se očekuje i od Grčke.
 
Zekavica je rekao da će povraćaj novca za nerealizovana putovanja, koji je po odluci Vlade Srbije, obavezan do 15. januara 2022. godine, biti "posebna priča za svaku agenciju".
 
"Turističke agencije su osigurane od insolventnosti (nemogućnosti plaćanja) i ako ne budu mogle da povrate novac od aranžmana koji je prosleđen prevoznicima i vlasnicima smeštajnih kapaciteta, osiguravajuće kuće će biti dužne da to nadoknade", rekao je Zekavica.
 
Suvlasnik turističke agencije "Fantast turist", Zoran Serdar, rekao je da je od hiljadu aranžmana za ekskurzije, ugovorenih u 2020. godini, realizovano oko 70.
 
"Ako do kraja godine ne budemo uspeli da zbog pandemije organizujemo putovanja đaka, vratićemo novac iz sopstvenih sredstava, a kasnije ćemo od prevoznika i hotelijera koji ne budu mogli da vrate novac to nadomestiti korišćenjem usluga za druga putovanja", kazao je on.
 
Dodao je da postoji ogromno interesovanje dece da putuju zajedno bez obzira što nije moguće u inostranstvo, već samo po Srbiji.
 
"Oko deset odsto maturanata koji su završili srednje škole iskoristilo je zamenske vaučere za letovanje", rekao je Serdar.
  • 9

    25.07.2021 13:47
    Sreća
    pa se korona ne pomera za jesen jer smo je pobedili kako
    je rekao Bu-Gojan-Ce.
    Nego je teško vratiti primljene pare za ne obavljenu uslugu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.