Nastavnici upozoravaju: Budućim inženjerima uskraćuju matematiku

Đaci u tri srednje škole - elekrotehničkoj, mašinskoj i građevinskoj - imaju samo tri časa matematike nedeljno tokom sva četiri razreda.
Nastavnici upozoravaju: Budućim inženjerima uskraćuju matematiku
Foto: Pixabay
To je nedovoljno, jer njihovo znanje neće biti dovoljno dobro da bi polagali državnu maturu kada bude uvedena, a i sada su prinuđeni da dodatno uče matematiku da bi položili prijemni ispit na tehničkim fakultetima i uspešno studirali, pišu Novosti.
 
Na ovo upozoravaju direktori srednjih stručnih škola, profesori matematike, ali i predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković koji napominje da je problem u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju.
 
- Ovim zakonom predviđeno je postojanje opštih i stručnih predmeta, ali ne i opštestručnih, a takođe je i procenat opštih predmeta ograničen i ne sme preći 40 odsto. Rešenje bi bilo da se taj član zakona izmeni i da se, pored opštih i stručnih, uvedu i opštestručni predmeti. Postojećim zakonskim rešenjem, koje je doneto pre desetak godina, pojavio se problem smanjenja fundamentalnih predmeta za struku u srednjim stručnim školama. Nije reč samo o tehničkim školama i matematici, već i školama medicinske struke gde je potrebno više časova hemije i biologije ili u poljoprivrednim školama gde je potrebno više časova biologije - pojašnjava Stojković. 
 
Naglašava da će posledice malog broja časova stručnih predmeta snositi đaci koje čeka uvođenje državne mature na kraju srednje škole, ali pre toga prijemni ispiti koji se na tehničkim fakultetima polažu gotovo isključivo iz matematike. A tu su i teške studije.
 
- Ti đaci na državnoj maturi treba da se takmiče sa vršnjacima iz gimnazija i matematičkih škola, ako žele da polože oni moraju imati dodatne časove - upozorava Stojković i napominje da NPS već 10 godina upozorava da Zakon treba da se menja.
 
Da broj časova matematike u srednjim stručnim školama treba povećati, smatra i profesor Đurađ Banjac, direktor ETŠ Zemun i predsednik Zajednice elektrotehničkih škola Srbije.
 
- Elektrotehnika je ozbiljno područje i trenutno najtraženije, a da bi se školovali pravi i kompletni stručnjaci, neophodno je povećati fond časova matematike. Dosta naših đaka upisuje elektrotehniku, mašinski ili matematički fakultet, FON... oni polažu prijemne ispite, studije su teške, planira se i uvođenje državne mature, a za sve to potrebno je veliko znanje iz matematike - kaže Banjac za Novosti.
 
Direktor ETŠ "Nikola Tesla" Branko Subotić smatra da je matematike malo za one koji nameravaju da studiraju, ali za đake koji odmah posle škole hoće da se zaposle ovaj broj časova je dovoljan.
 
Navodi da đaci imaju mogućnost da u trećem i četvrtom razredu izaberu matematiku kao izborni predmet i tako nadomeste manjak u redovnom rasporedu časova.
 
Kao dobar primer Radivoje Stojković navodi rešenje na smeru tehničar za industrijsku robotiku, gde je u prvom razredu pored tri časa matematike uveden i predmet matematičke metode kao stručni predmet.
 
- Iluzorno je očekivati da se robotičari mogu školovati sa tri časa matemtike - kaže Stojković.
  • Miroljub

    26.07.2021 16:10
    SNS vs SNS
    Deca u srednjoj medicinskoj imju jednu godinu biologiju sa genetikom i hemiju, a matemetiku i fiziku sve četiri.
  • Dipl. ing.

    26.07.2021 12:58
    " jedna od najvećih laži sa FTN, da elektrotehnika nekako ima veze sa programiranjem"

    Nije to laž, nego odličan marketing. Svi upišu elektrotehniku a onda postanu junior developeri. Niđe veze, a faks popularan, ponajviše zato što je nemoguće pasti godinu.
  • Goran

    26.07.2021 12:02
    Matematika je dosledno a umetnost asocijativno razmišljanje, pa kada je čovek otvorenog uma, misli će mu biti dosledno asocijativne, ako odbaci sve, neće ni moći da misli, već će biti kosmička promaja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.