Građani misle da Srbija ima najbolje odnose sa Kinom i Rusijom

Srbija najbolje odnose ima sa Kinom, mišljenje je učesnika istraživanja koje je sproveo Institut za evropske poslove.
Građani misle da Srbija ima najbolje odnose sa Kinom i Rusijom
Foto: 021.rs
U ovom istraživanju su ispitivani i odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusijom i Evropskom unijom (EU), piše Euronews.
 
Kina se našla i prva na listi zemalja koje su Srbiji najviše pomogle tokom pandemije korona virusa. Procenat od 17 odsto ispitanika naveo je da je Srbiji najviše pomogla EU, pa je Unija druga na listi, Rusija peta, a SAD su na ovoj listi zauzele tek deseto mesto.
 
Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju kao najvećeg donatora vide Evropsku uniju. Procenat onih koji vide EU kao najvećeg donatora skoro duplo se povećao u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.
 
Opao je procenat onih koji misle da je Kina najveći donator, ali je ta zemlja i dalje na drugom mestu. Prema mišljenju građana, na trećem mestu je Rusija.
 
Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 48,9 odsto ispitanika navodi da bi glasalo za. U tu grupu spadaju ispitanici sa najvišim nivoom obrazovanja, kao i stanovnici gradskih naselja.
 
Najvećim neprijateljem u Evropskoj uniji 17,8 odsto ispitanika smatra Nemačku, zatim Hrvatsku - 16,4 odsto, dok 44,5 odsto nije dalo odgovor na ovo pitanje.
 
Odnos Srbije i SAD, u poređenju sa ostalim zemljama, dobio je najnižu ocenu. U proseku ona iznosi 2,58. Oko 39 odsto učesnika istraživanja smatra da su "SAD neprijatelj Srbije". 
 
Ukupno 23 odsto ispitanika, međutim, smatra suprotno, a 38 odsto nema odgovor. Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike, najveći procenat učesnika istraživanja - 16,2 odsto navodi da je to rešenje pitanja Kosova.
 
Ovo istraživanje sprovedeno je krajem marta i početkom aprila 2021. godine, a učestovalo je 1.207 ispitanika.
  • @ lol

    03.08.2021 13:58
    samo kazem
    lol
    27.07.2021 • 11:02
    Paralelno sa ovime objavite koliko bespovratnih sredstava je Srbija dobila od navedenih drzava/unija i pitajte onda ove satriote na vlasti ko je placenik.

    Pre 45 godina sam imao 8 godina i prvi put sam video reklamu za pomoc deci u Africi. Da je bilo kako Zapad hoce, Afrikanci bi i dan danas umirali kao muve, a Zapad bi im iz aviona bacao tablete za mrsavljenje kao pomoc. Onda su se umesali Kinezi i poceli da grade pruge, da pomazu privredu, trgovinu i sl. Strasno! Sad su Afrikanci manje gladni, a Zapad nema na kome da vezba plemenitost.
    Svaki put kad nam neko "pomogne", mi postajemo sve vise i vise zavisni. Nasi "dobrotvori" ne zele da budemo nezavisni od njih, zele da nam "pomazu" dok ne postanemo kao pomenuti Afrikanci. Zapadne NVO se "bore" protiv raznih pojava koje Zapad vidi kao negativne, a situacija iz godine u godinu sve gora i gora.
    Drzavne firme nisu pokrali ni Rusi ni Kinezi, nego bas mi. Svaki veci projekat na kome danas rade Kinezi, svaka veca firma ciji su oni vlasnici je ili bila u vlasnistvu Zapada, ili je nudjena, pa odbijena. Kinezi se ne mesaju u nase unutrasnje poslove, imaju svoj sistem iz koga bismo mogli da nesto naucimo, ako zelimo.
    Shvatam da su mediji u Srbiji u vlasnistvu ili saucesnistvu sa Zapadom, znam da Ameri daju ogromne pare za pljuvanje po Kini, ali bilo bi dobro drzati se istine.
  • Лиманац

    27.07.2021 18:41
    Па јесу.
  • Nemanja

    27.07.2021 17:02
    @K

    One koji su bili za Miloševića i koji krive Zapad za sve je trebalo trajno vratiti u Srednji vek, jer za ovaj nisu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.