AKS: Utvrditi kako je u pritvoru snimljen razgovor Belivuka i advokata

Advokatska komora Srbije pozvala je direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejana Carevića da preispita kako je u pritvoru snimljen razgovor Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sa advokatom.
AKS: Utvrditi kako je u pritvoru snimljen razgovor Belivuka i advokata
Foto: 021.rs
AKS je pozvala Carevića i da naloži da se uz pomoć tehničkih uređaja proveri da li su prostorije za posete advokata, ne samo u posebnoj pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Beogradu već i u svim prostorijama za posete advokata u nadležnosti te uprave, "ozvučene" odnosno "snabdevene uređajima za tajni nadzor i snimanje razgovora".
 
"Poverljiv razgovor sa braniocem je neprikosnoveno pravo okrivljenog koje je zagarantovano Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Organi državne vlasti dužni su da se uzdrže od preduzimanja radnji kojima se ovo pravo okrivljenog povređuje i to, pre svega, u situaciji kada je okrivljeni lišen slobode", stoji u dopisu AKS.
 
Upozorili su da bi u slučaju da se utvrdi da su objavljeni transkripti istiniti, "to značilo da se razgovori pritvorenika i njihovih branilaca u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu snimaju u cilju upoznavanja sa sadržinom poverljive komunikacije".
 
"Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odgovorna je za obezbeđenje potrebnih uslova za nesmetano opštenje advokata sa pritvorenim licima i licima koja su lišena slobode. Svako narušavanje prava na poverljiv razgovor predstavljalo bi ne samo flagrantno kršenje osnovnih prava okrivljenih, već i zloupotrebu ovlašćenja organa državne vlasti", naveli su iz AKS-a.
 
Dodali su da su spremni da delegiraju predstavnike advokature koji će prisustvovati sprovođenju provera "kako bi se uverili u verodostojnost rezultata provere".
 
Vlasnik i glavni urednik lista Informer, Dragan J. Vučićević, pročitao je prošlog četvrtka na televiziji Pink transkripte navodnih razgovora Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihovog advokata Dragana Lazarevića u kojima ih advokat savetuje da "izmisle" da su se sastajali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • Goga

    26.07.2021 17:55
    Ha, ha, ha
    pa ovoj vlasti ne treba opozicija da je ruši. Ruši se sama svojim delima.
    Gube kompas, sapliću se sami, skidaju maske.
    Menja mišljenje i moja baba, a do juče ih dizala u zvezde.
  • Uroš

    26.07.2021 16:30
    Etika šta je to $
    Neki su gori i od kriminalaca.
  • Zeko

    26.07.2021 14:11
    Peko
    Zalosno sto drzava gubi poverenje,sto su amateri u ovo doba informatike...sve ce se saznati,konci se gube...a onda tikva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.