Kon: Postoji zakonska mogućnost obavezne vakcinacije za odrasle

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Predrag Kon izjavio je da po zakonu postoji mogućnost propisivanja obavezne vakcinacije za odrasle.
Ono što je zakonski omogućeno, to je da bude ili obavezna ili preporučena u vanrednoj situaciji, kakva je ovakva jedna epidemija", rekao je Kon u Danu uživo na N1.
 
On je naglasio da ne može da ulazi u to šta o tome kaže Ustav, i dodao da on lično nije za obaveznu vakcinaciju svih i da misli da to nije neophodno.
 
"Ali jesam za obavezujuću vakcinaciju onih koji to iz moralnih razloga moraju da urade zbog profesije koju obavljaju", rekao je Kon, pominjući zdravstvene radnike.
 
Na pitanje šta se može očekivati kada deca krenu u školu od 1. septembra, Kon je rekao da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jasno rekla da je vakcina bezbedna za uzrast od 12 do 17 godina.
 
"Šta se sad očekuje? Da nekolicina nas kaže da je (vakcinacija) obavezna, pa da izbiju protesti na ulicama", rekao je epidemiolog.
 
Dodao je i da ako neko neće da vakciniše dete, onda "jednostavno treba da pristane na neke stvari koje će biti drugačije za njega", ali je rekao da ne može da pojasni kako bi to izgledalo.
 
Govoreći o rastućim brojevima zaraženih, Kon je kazao da su 92 od 290 novih slučajeva koronavirusa 27. jula zabeleženi u Beogradu.
 
"Mogu da vam kažem da je to oko 35 na sto hiljada u Beogradu za nedelju dana, a za celu Srbiju to je negde 21… Jasno se vidi da je Beograd odskočio i da je u Beogradu situacija najmanje dvostruko gora od proseka u Srbiji", rekao je on.
 
Upitan o mogućnosti davanja treće doze vakcine, Kon je rekao da će o tome biti reči na sednici Kriznog štaba u sredu.
 
"Sutra ćemo dobiti objašnjenje. Nacionalni komitet je izašao u javnost sa preporukom da to treba za sve koji su stariji od 70 godina, koji imaju oslabljen imunitet, za pojedine hronične bolesnike", rekao je Kon.
  • Fica

    28.07.2021 10:40
    @Dragan
    Nije tesko uzeti citanku i gramatiku Srpskog jezika za 5. razred osnovne skole.
    Nakon toga dodji ovde da nam pravopisno "solis" pamet.
  • Neko iz mase

    28.07.2021 08:44
    hm
    Kako sad Beograd najgori, kad ste do nedavno hvalili isti taj BG kako je najbolji jer je obuhvat vakcinacije najveci i da je to bio jasan znak da vakcina radi?
    Da li sada vakcina radi u drugom smeru, ako je obuhvat u BGu najvisi, a i zarazavanje najvise?
    Zanimljivo vrlo...
  • Dragan

    28.07.2021 05:02
    E
    Decu vakcinisati i to svu.Mene niko ubosnovnoj pitao hoću li vakcinu.Diđu lekari i po spisku sve vakcinišu svake godine. Kad je bio opasni honkoški grip su svi zaposleni i penzioneri vakcinisani.Kad idete u vojsku birate zatvor iili koktel vakcina.Nemože u vojsku bez vakcina i ne jedne nego četiri.Ko neće prelazi na on line i to je to.Da neće mižda da se izjašnjavaju da neće u školu ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.